Uzgoj konoplje odobren od ministarstva

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je ukupno 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje u 2021. godini.

Prema evidenciji koje vodi ministarstvo, površina pod kojom je zasejana industrijska konoplja u 2021. godini je oko 18 hektara, rekli su iz toj ministarstva za portal InfoBijeljina.

Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Republici Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima, te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje.

U Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju.

Propisano je i koliko THC-a (psihoaktivne supstance) maksimalno može da sadrži ova konoplja.

Industrijska konoplja (Cannabis sativa L.) je kultura čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2 odsto i čija sorta je upisana u sortnu listu u skladu s propisima o semenu poljoprivrednog bilja, navedeno je u pravilniku.

Zahtev za izdavanje odobrenja mogla su da podnesu pravna i fizička lica, kao i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do 31. marta tekuće godine, dodaje se u informaciji.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

Uzgoj konoplje odobren od ministarstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Smanjenje siromaštva na selu u Republici Srpskoj kroz IFAD- projekat - opšti cilj projekta je smanjenje siromaštva na selu putem povećanja prihoda ciljne grupe i razvoja profitabilnih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih proizvodnih delatnosti u ruralnim područijima.

Navodnjavanje u poljoprivredi je jedan od prvih uslova kvalitetne i uspešne proizvodnje. Iako navodnjavanje površina pod kukuruzom na našim prostorima ne predstavlja uobičajenu praksu, ono je moguće i isplativo.

Analiza Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS pokazuje da će prinosi kukuruza ove godine podbaciti od 30 do čak 80 odsto, a da se ukupna šteta u poljoprivredi procenjuje na 1,8 do 2,5 milijardi KM.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dogovorio se danas sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem o međusobnom priznavanju nacionalnih sertifikata za organsku proizvodnju radi lakšeg plasmana ovih proizvoda.

Dok čekaju usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa pravilima Ujedinjenih nacija, po kojima je kanabis skinut sa liste opojnih droga, u Nacionalnom udruženju konopljara imaju pune ruke posla. Pripremaju sirovinu za izradu eko, umesto pet ambalaže. U planu je i da svake godine po jednu staru kuću zamene “zelenom” – od konoplje

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета