Kako je korona uticala na našu ISHRANU i napravila bum na tržištu ZDRAVE HRANE

FOTO: Pixabay
Od početka pandemije virusa korona jedna od glavnih tema stručnjaka postala je jačanje imuniteta hranom. Zdrava ishrana tako je veoma dobila na značaju, koji joj, istina, nije ni ranije osporavan, ali sada se upravo u tom sektoru uviđa i veliki privredni potencijal.
Od početka pandemije virusa korona jedna od glavnih tema stručnjaka postala je jačanje imuniteta hranom. Zdrava ishrana tako je veoma dobila na značaju, koji joj, istina, nije ni ranije osporavan, ali sada se upravo u tom sektoru uviđa i veliki privredni potencijal.
Povećala se tražnja za zdravim, lokalnim proizvodima, odnosno funkcionalnom hranom kako se naziva ona koja ima povoljan uticaj na zdravlje ljudi mimo uobičajenih prehrambenih funkcija. Tu su priliku uvideli i domaći proizvođači, pa se tako okrenuli većem promovisanju svojih proizvoda.
"Ljudi masovno beže iz gradova u potrazi, ne samo za čistim vazduhom, već i za zdravom hranom. Hoće da budu sigurni da je sve zdravo i bezbedno", priča nam Dragana Simović, iz Domaćinstva Simović koje se nalazi u selu Vranjani, kod Požege.
Dosta se traže, kako ističe, divlja borovnica, kupina, drenjina, kleka kao i njihove prerađevine. Traže se, kako kaže, i čajevi, ali i dobar med. Sve što predstavlja "čisto zdravlje".
"Dosta ljudi želi da poseti i samo domaćinstvo u kome se nešto sprema i da sami uberu iz bašte", objašnjava naša sagovornica i dodaje da se sada očekuje i velika potražnja za domaćom zimnicom.
Prema tvrdnjama stručnjaka, funkcionalna hrana prodaje se po višim cenama i ima veću maržu od konvencionalne hrane. Podaci Svetske banke pokazuju, recimo, da su maloprodajne cene obično 30 do 500 odsto iznad uporedive konvencionalne hrane.
Prema podacima Evrostata za 2018. domaćinstvo u Evropskoj uniji prosečno potroši 12,1 odsto svog proračuna na hranu i piće, a sada će taj iznos biti mnogo više, smatraju poznavaoci tržišta.
Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da Srbija godinama pokušava da isprati trendove u razvoju organske proizvodnje, ali da je potrebno mnogo više afirmisati ovaj princip proizvodnje. Zasadi pod organskom proizvodnjom rastu iz godine u godinu, ali potencijali su veliki.
"Srbija je još uvek na nekih 16.000 hektara ukupne organske proizvodnje, od 3,5 miliona hektara, što je jako mali procenat. Podržavam taj novi pravac, mada treba istaći da to nije ništa novo u odnosu na tradicionalnu proizvodnju, osim što se sada modernije zove", kaže Prostran.
Neke od razloga koje on navodi, zbog kojih ovaj vid proizvodnje nije omasovljen, jesu niski prinosi po tom principu rada, ali i kupovna moć građana.
"Cena proizvoda po principima organske proizvodnje je od 2,5 do tri puta viša nego konvencionalne. Kupovna moć je takva da je to teško podneti, a u Srbiji se potrošači uglavnom opredelju prema cenama. Dobro je da je u ovom periodu povećana proizvodnja kao neka potreba aktivnosti ljudi koji su došli na selo da se izoluju, a možda to poprimi i jedan širi talas", zaključuje naš sagovornik.
Evropsko tržište zdrave hrane vredi 30 milijardi dolara
Funkcionalna hrana pojavila se na svetskom tržištu 1980-ih. Najveće tržište su Sjedinjene Amričke Države. Prema istraživanjima, vrednost funkcionalnog tržišta hrane bila je 161,49 milijardi dolara u 2018. godini sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 7,9 procenata.
Procenjuje se da bi funkcionalno tržište hrane do 2025. moglo da vredi 275,77 milijardi dolara. Vrednost evropskog tržišta funkcionalne hrane je oko 30 milijardi dolara.
Izvor: blic.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otpočelo je izradu nacrta zakona kojim se uvodi sistem provera celog lanca proizvodnje hrane u zemlji, po principu – od njive do trpeze, kao i sistem kontrola hrane iz uvoza.
Poljoprivredna inspekcija nastavlja intenzivne kontrole u cilju zaštite potrošača i pružanja visokog nivoa bezbednosti hrane na tržištu Srbije.
Dok se mnogi raduju prvim kilogramima domaćih trešanja na proleće, ovogodišnja sezona je ponovo otvorila večito pitanje — zašto nas ovo ukusno voće košta koliko i luksuzni desert u restoranu?
Pod organskom proizvodnjom u Srbiji nalazi se svega dva odsto lekovitog bilja, zbog čega bi u budućnosti trebalo raditi na razvoju tog sektora, izjavila je danas posebna savetnica ministra poljoprivrede Tatjana Brankov na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
Poziv mlekara i stočara nadležnim državnih organima na razgovor, zbog, kako su naveli, „neodrživog stanja u poljoprivredi“ za sada je okončan porukom da “Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje otvoreno za saradnju i dijalog sa poljoprivrednim udruženjima“, ali da će udruženja morati da „pokažu svoju reprezentativnost na transparentan način“, ne navodeći na šta su tačno mislili
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pojačalo je tokom maja nadzor i kontrolu prometa hrane životinjskog porekla.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета