Litar RUŽINOG ULJA košta do 7.200 evra

Foto: Pixabay.free

Foto: Pixabay.free

Ružino ulje vrlo je unosan biznis i proizvodi se vekovima.

Iz daleke Sirije nekada davno donet je u Bugarsku jedan poseban cvet - ruža damascena, poznata kao kraljica cvetova. Na svetskom tržištu za jedan litar ovog ulja tražiće se 5.500 evra, (rekordna cena zabeležena 2013. godine, kada je iznosila 7.200 evra).

Nekada davno za nju je između Stare planine i Sredne gore izgrađeno kraljevstvo, najmirišljavije na celom svetu, i dato mu je ime "Dolina ruža". Ako biste krajem maja i početkom juna prošli ovuda, naišli biste na jedinstven događaj - branje ruža. U okolini ovog grada, koji je od Sofije udaljen 100 kilometara, nalaze se u svetu najvrednije i najbolje očuvane podzemne grobnice iz vremena kada su ovim prostorima, pre dolaska Slovena i Tatara, vladali starosedeoci, Tračani.

Samo kilogram ovog ulja košta 5.500 evra, a za njega je potrebno oko 4.000 kilograma latica.

Kako nastaje ovako skupo ulje?
Dok smo prilazili fabrici, očekivala sam dugo predavanje o samoj proizvodnji ulja. Međutim, ubrzo sam shvatila da se veći deo posla, zapravo, obavlja u samoj Dolini, a da je u fabrici sve posle lako.

- Dva su razloga za ovako veliki uspeh, i to baš u Bugarskoj: prvi je što je Dolina ruža smeštena ispod venca Balkanskih planina, koje pružaju zaštitu od nepovoljnih vetrova, a razgranata mreža rečica i potoka snabdeva je vodom. Prednost čine i velike količine kiše tokom prolećnih meseci. Zime su uglavnom blage. Drugi razlog, možda i bliži nama Srbima je da su Bugari za destilaciju ruže upotrebili istu tehnologiju kao i za proizvodnju rakije od šljive (šljivovicu) - objasnili su nam u fabrici.

Priroda oblikuje ružu, a ulje potom nastaje destilacijom.

Tradicionalni kazan se nekad sastojao od dva dela: samog kazana sa dve drške i poklopca. Kazan je bio u obliku levka, kako bi se pospešilo isparavanje tečnosti. Zahvaljujući svom iskustvu, bugarski proizvođači su razvili proces duple destilacije, kojim se povećava količina ekstrahovane tečnosti - objašnjavaju nam domaćini, koji naglašavaju da u "Dolini ruža" latice, po pravilu, beru samo žene i to uvek rano ujutro, kada se latice otvaraju. Latice se potom prenose do fabrike gde se pravi čuveno ružino ulje, a ova sirovina se potom dodaje najčuvenijim svetskim parfemima i kozmetici.

Agroinfo.rs/telegraf.r

 

Litar RUŽINOG ULJA košta do 7.200 evra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

Litar zejtina u prodavnicama je dogurao do 220 dinara, ali ga potrošači još ne plaćaju po toj ceni, pošto u svim velikim trgovačkim lancima traju akcije, gde je ova namirnica jeftinija za 20 do 30 dinara od redovne.

Proizvođači suncokreta se ove godine nadaju ceni od 55 dinara, a potrošače interesuje da li će doći do novog poskupljenja jestivog ulja. Žetva ove kulture trebalo bi da počne za desetak dana, a sve će zavisiti od ovogodišnjih prinosa i otkupne cene roda o kojoj za sada govore samo uzgajivači.

Visoke temperature, koje su prethodnih dana prelazile i 40 stepeni, nisu značajno uticale na poljoprivredne kulture, pa ćemo tako ove godine imati, kako kažu agroekonomisti, rast poljoprivredne proizvodnje od sedam do osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ružino ulje ima sposobnost da regeneriše kožu i kosu, obnovi ćelije i utiče na rast novih ćelija. To je razlog što se ovo ulje sve više koristi u kozmetici za negu i zaštitu kože.

Svaki dinar je važan, a posebno u današnje vreme. Sa druge strane kvalitetni parfemi su dosta skupi, a potraga za pravim mirisom dugotrajna. Zašto ne biste naučili da pravite svoje parfeme i uštedeli novac na duge staze?

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета