Recept za domaći džem od latica divlje ruže

Foto:freepik

Foto:freepik

Za kuvanje ovog džema najbolje je koristiti latice nekalemljenih bledorozih ruža ili crvenih ruža

Ovaj domaći džem od latica ruže jednostavan je i ukusan, a pravi se od latica divlje ruže, savršen za tost, pogačice, peciva ili palačinke, ali i uz sladoled ili kolače.

Slatko zadovoljstvo idealno za uživanje u trenutku, a lako se pravi.

Za kuvanje ovog džema najbolje je koristiti latice nekalemljenih bledorozih ruža ili crvenih ruža.

Sastojci:

250 g ružinih latica
500 ml vode
1 limun
500 g šećera
 

Priprema:

Latice odvojte od peteljki, pa ih pažljivo operite hladnom vodom. Zatim ih spustite u vrelu vodu i kuvajte oko 15 minuta. Skuvane latice ocedite, a u vodu u kojoj su se kuvale sipajte šećer i prokuvajte da se šećer rastopi. Kada provri ubacite latice i sok od limuna. Kuvajte na umerenoj vatri dok ne dobijete gustinu karakterističnu za džem, ali vodite računa da se ne prekuva, da bi vam ostala lepa rubin boja, a ne karamelizovana od šećera.

Sklonite šerpu sa ringle, a vruć džem sipajte u tople sterilisane tegle. Zatvorite poklopc i tegle okrenite naopako. Nakon pola sata stavite ih u toplu rernu i ostavite preko noći da se postepeno ohlade. Tegle čuvati na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižider.

 

Agroinfo.rs/K03S 

Recept za domaći džem od latica divlje ruže

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ružino ulje vrlo je unosan biznis i proizvodi se vekovima.

Ovu zanimljivu poslasticu, na žalost, mnogi nisu imali prilike nikada da probaju, a priprema je krajnje jednostavna i brza.

Poznato je da se u ruži nalaze sastojci eteričnih ulja, treslovina, vinska, jabučna, limunska kiselina. Ruže nisu samo mirisne i lepe, već se one koriste od davnina zbog svojih negujućih i lekovitih svojstava.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета