Male pivare i pored dobrog poslovanja ipak podlegle pandemiji

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pandemija je snažno pogodila proizvođače piva u Srbiji, posebno male pivare I pored isplativosti i dobrog poslovanja prethodnih godina.

Prema našim procenama male zanatske pivare doživele su pad između 80 i 90 odsto, jer nije bilo najveće prodaje kroz ugostiteljstvo i festivale koji su prošle godine izostali. Po mojim saznanjima do sada je zatvoreno oko 5-6 malih zanatskih pivara, ali tek će u predstojećem periodu krenuti zatvaranja u velikom broju, jer naš segment je statistički nemoguće videti odvojeno, jer je svo pivarstvo zajedno, a u praksi nije isto, ni slično, kaže predsednik Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije Dejan Smiljanić.

Male zanatske pivare u Srbiji koje su preživele prošlu godinu sve teže posluju i očekuju pomoć države kako bi nastavile da rade.

– Naše poslovanje je izuzetno ugroženo, ako država brzo ne odreaguje i ne shvati našu situaciju bojim se da će većina proizvođača biti prinuđena da zatvori proizvodnju. Naš segment nije obuhvaćen nijednim vidom pomoći, a prodaja je tragično mala, navodi Smiljanić.

Prema podacima Privredne komore Srbije, sada u Srbiji ima oko 40 registrovanih zanatskih pivara, a samo u Beogradu više od 10.

-Zanatski proizvođači piva iz Srbije ne proizvode velike količine, ali asortimanom piva proširuju ponudu na tržištu. Iako su instalisani kapaciteti svih pivara u Srbiji oko 12 miliona hektolitara, godišnja proizvodnja nekoliko godina unazad je oko pet miliona hektolitara. U tome zanatska piva učestvuju sa manje od jednog procenta, navodi se u saopštenju Nacionalnog tima za preporod sela.

Izvor:agrosmart.net

Male pivare i pored dobrog poslovanja ipak podlegle pandemiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srbija veoma izložena i podložna prirodnim opasnostima koje su posledica klimatskih promena

Konferencija o digitalnoj pismenosti i samozapošljavanju žena u ruralnim sredinama „Selo na klik“ biće održana 5. maja 2022. godine u Privrednoj komori Srbije sa početkom u 10 časova i okupiće oko 100 predstavnika ženskih udruženja iz cele Srbije.

Na međunarodnom sajmu svežeg voća i povrća “Fruit Logistica 2022”, koji je održan u Berlinu od 5. do 7. aprila, predstavljeno je 13 srpskih kompanija u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, kada su između ostalog održani i bitni sastanci sa potencijalnim partnerima.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije za medije kaže da naša zemlja ima dovoljno ulja, brašna i šećera i da je potrebno otvoriti pitanje izvoza. Iako će cene zasigurno rasti, on napominje da je jako dobro što Srbija izvozi hranu.

U Kragujevcu je održana konferencija "Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva", pod pokroviteljstvom Nordijskog saveta ministara

Ruski trgovinski lanac H5 planira da u svojim maloprodajnim objektima proširi asortiman robe iz Srbije, jer potrošači iz ove zemlje prepoznaju kvalitet srpskih proizvoda, rekla je u Sankt Peterburgu Veronika Jaroslavceva, direktorka otkupa H5 zadužena za Severozapadni region, nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore Srbije.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета