Rusija traži srpske proizvode, očekivana vrednost izvoza 60 miliona dolara

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ruski trgovinski lanac H5 planira da u svojim maloprodajnim objektima proširi asortiman robe iz Srbije, jer potrošači iz ove zemlje prepoznaju kvalitet srpskih proizvoda, rekla je u Sankt Peterburgu Veronika Jaroslavceva, direktorka otkupa H5 zadužena za Severozapadni region, nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore Srbije.

-Potrošači u Rusiji cene ukus i tehnologiju proizvodnje, prodaja proizvoda iz Srbije raste i želja nam je da uključimo nove artikle u naše prodavnice poput vina, konditora, zimnice… - istakla je Jaroslavceva. Podseća da se trenutno najviše prodaju sveže voće, povrće i sirevi.

Uvoz proizvoda iz Srbije ovoga najvećeg ruskog maloprodajnog lanca u prva četiri meseca 2021. skočio je za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine i vredeo je 20 miliona dolara, a očekuje se do kraja godine da dostigne 60 miliona dolara, rekao je Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Moskvi.

Predloženo je da se u maloprodajnim objektima H5 organizuju „Dani Srbije“ u okviru kojih će se promovisati srpski proizvodi, a očekuje se i poseta delegacije predstavnika H5 kao i drugih vodećih ruskih trgovinskih lanaca i distributera i razgovori sa prestavnicima naših kompanija, dodao je Delić.

-Važno nam je da održavamo kvalitetne i sigurne kontakte sa ruskim trgovinskim lancima i iskusnim distributerima kao što je ‘Srpski trgovinski dom’ iz Sankt Peterburga, koji plasira našu mineralnu vodu, sireve, mesne prerađevine i zamrznuto povrće, sokove kroz saradnju sa federalnim trgovnskim lancima - ukazao je predstavnik PKS.

H5 ima više od 17.000 prodajnih objekata u tri formata sa preko 300.000 zaposlenih, a zauzima 12 procenata ruskog tržišta. Samo Severozapadni okrug obuhvata 11 ruskih regiona ukupne površine  1 687 000 km2 i više od 13 miliona potrošča.

PKS sarađuje sa „H5“ od 2016. kada je organizovan prvi dolazak ovog ruskog trgovca u Srbiju.

U prva četiri meseca 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, srpski izvoz u Rusiju je povećan za 11 odsto i iznosio je 348 miliona dolara, a uvoz je smanjen za 54 odsto i vredeo je 400 miliona dolara.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Rusija traži srpske proizvode, očekivana vrednost izvoza 60 miliona dolara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Ako želite da oslikate svoja uskršnja jaja na nov način, obavezno probajte ovu interesantnu rusku metodu

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета