Ministar poljoprivrede: Po svaku cenu branimo Mačvu, Srem i Južnu Bačku od svinjske kuge

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede izjavio je da će država gledati da po svaku cenu od afričke kuge svinja odbrani prostore Mačve, Srema i Južne Bačke koji su glavne proizvođačke tačke u proizvodnji svinja.

- Što se afričke kuge svinja tiče sve je očekivano. Ni Nemačka ne može da se izbori sa afričkom kugom svinja. To je bolest od koje nema leka, ljudi nisu u opasnosti, ali jeste fond svinja - rekao je on u izjavi za Tanjug.

Kako je naveo, u Srbiji su ovoj bolesti naročito je izložen granični prostor ka Bugarskoj i Rumuniji.

- U Rumuniji divlja ova bolest i ne mogu da je suzbiju. Mi afričku kugu svinja još uvek kontrolišemo na prostoru Istočne Srbije, nešto malo je ima u centralnoj Srbiji. Naše glavne proizvođačke tačke za svinje su Mačva, Srem i Južna Bačka. Gledaćemo po cenu svega da branimo te prostore - rekao je Nedimović.

On je ocenio da ne može da razume uzgajivače svinja iz Istočne Srbije koji svinje upkos upozorenjima puštaju u šumu, a ne prestaju ni sa praksom mešanja domaćih i divljih svinja.

- Tako postajemo uvoznici afričke kuge svinja. Moramo da promenimo svest o ovoj bolesti koja uopšte nije za igranje - rekao je on.

Agroinfo.rs/tanjug.rs

Ministar poljoprivrede: Po svaku cenu branimo Mačvu, Srem i Južnu Bačku od svinjske kuge

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Vijetnam je razvio vakcinu protiv Afričke kuge svinja u saradnji sa SAD i ima za cilj da postane prvi globalni izvoznik, preneo je Novosadski institut za veterinarstvo

Proizvođači jagoda u Mačvi i Pocerini se ove godine neće ovajditi, jer majske jagode nikada nisu prodavali jeftinije.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastali su se juče sa proizvođačima mleka iz Mačve, a razgovaralo se o merama koje bi mogle da pomognu stabilizaciji tržišta mleka i mlečnih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета