Mlekare snižavaju otkupnu cenu mleka za pet-šest dinara, proizvođači najavili proteste

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Ova vest proizvođačima mleka stigla je pred sastanak u resornom Ministarstvu na koji su oni čekali duže od dva meseca, budući da su ga, zbog brojnih problema, tražili još krajem prošle godine.

– Zahtev za satanak podneli smo 8. novembra 2022. godine, zbog predloga za opstanak i oporavak mlečnog govedarstva. U danu kada smo dobili poziv za sastanak, potresla nas je infomacija da su dve mlekare u Srbiji, najavile svojim proizvođačima obaranje cene mleka za pet, odnosno šest dinara po litri, kaže  predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić.

Koliki je to udarac za stočare, kao primer navodi svoje domaćinstvo u selu Maovi kod Šapca, gde se svakoga dana proizvede više od 2.000 litara mleka.

-Za mene je to ogroman gubitak, na mesečnom nivou, to je oko 300.000 dinara. Imam dvoje dece koji su inženjeri stočarstva, živimo svi na selu, imam i unučad, to je veoma stresno, ne samo za mene i moju porodicu, već i za sve druge proizvođače mleka, objašnajva naš sagovornik.

Za sada su, kaže, dve mlekare najvile da će smanjiti cene u otkupu, ali strahuju da bi to mogao biti slučaj i sa ostalim prerađivačima.

– Imamo podatak da je Mlekara “Lazar” obavestila proizvođače o sniženju otkupne cene za pet dinara, a Mlekara Sombor za šest dinara, kaže Vasić.

Dodaje da opravdanja za pad cene nema, s obzirom na to da energenti i repromaterijali nisu pojeftinili, već da, naprotiv, dolazi do njihovog poskupljenja.

– Primera radi, za seme kukuruza najavljuju drastičan skok cene u odnosu na prošlu godinu. Ne možete očekivati da se formira cena bez obzira šta se dešava na tržištu energenata, stočne hrane, struje i dugo, objašnajva Vasić.

Da im je najavljeno sniženje neprihvatljivo, rekli su i ministarki poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jeleni Tankosić, tokom sastanka.

– Ona nas je pažljivo saslušala i najavila hitan sastanak sa mlekarama i pregovore u koje će biti uklučena i Privredna komora Srbije. Obećala je i da će biti uvedene kvote na uvoz mleka, objašnjava Vasić.

Mlekari navode da su kvote neophodne, budući da veliki problem predstavlja inostrano mleko koje se konsatantno uvozi iz Poljske, Nemačke, Bosne i Hercegovine i drugnih zemalja EU.

Kažu da razumeju da Srbija nema dovoljno domaćeg mleka da bi se pokrilo celo tržište, ali da količine iz uvoza država mora da kontorliše kako ne bi uticale na domaću proizvodnju i mlekare.

– Nas muči i to što smo imali sušnu godinu, zbog čega ponestaje silaže koja je najbitnije hranivo u proizvodnji mleka. Mnogi ljudi je više nemaju, neki će je potrošiti u ovom mesecu, neki u sledećem. Nećemo imati silažu do nove, i to je problem, jer onda mora da se kupuje, što poskupljuje proizvodnju, objašnjava sagovornik Danasa.

Ističe da je reč o problemima koji će uticati da stočari prodaju krave, jer više ne mogu da izdrže pritisak i neizvesnost.

Podsećamo, da su prošlu godinu u šabačkom kraju obeležili protesti proizovođača mleka koji su tada, da bi ukazali na težak položaj, blokirali saobraćajnice, pa čak i prosipali mleko u glavnoj šabačkoj ulici.

Još radikalnije proteste najavljuju za neredni period, ukoliko, kako kažu, pregovori mnistarstva i prerađivača mleka ne urode plodom.

– Ovoga puta bićemo još brojniji, ići ćemo u Beograd i tamo prosuti mleko koje proizvodimo mukom i teškim radom i nećemo odustati do kraja, upozorava Vasić.

Agroinfo.rs/epoljomagazin

Mlekare snižavaju otkupnu cenu mleka za pet-šest dinara, proizvođači najavili proteste

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Proizvođači mleka u Srbiji rekli su danas da je stanje u tom sektoru neizdrživo jer se povećavaju gubici zbog njegove niske otkupne cene i poskupljenja stočne hrane, pa se krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, pa od septembra treba očekivati nestašicu tog prehrambenog proizvoda.

Član Upravnog odbora Udruženja proizvođača malina i kupina u Srbiji Zoran Stojanović pozvao je danas Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li su otkupljivači kupina dogovorom, preko noći, oborili cenu tog voća sa 180-200 dinara na 120 dinara po kilogramu ili će blokirati hladnjače i puteve.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastali su se juče sa proizvođačima mleka iz Mačve, a razgovaralo se o merama koje bi mogle da pomognu stabilizaciji tržišta mleka i mlečnih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета