RUJEVINA DRVO (Cotinus coggygria lat) u narodnoj medicini se smatra pravim čudotvornim lekovitim preparatom

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

RUJEVINA je lekovito listopadno ukrasno drvo koje može narasti do nekoliko metara visine. Osim što ovo lepo drvo koje može služiti kao ukras, ima brojna lekovita dejstva.

Osim što je dobra u liječenju bubrežnih bolesti, infekcija, kamenca, i slično, Rujevina je dobra i za mršavljenje. U narodu je manje poznata činjenica da su mnogi izlečili rak u odmakloj fazi te bolesti, tumore prostate (adenokarcinomi, latentni karcinom). Rujevina je daleko najbolji lijek za prostatu, bolesti bešike, bubrega i bakterija u urinarnom traktu.
Čaj se mora koristiti pod medicinskim nadzorom ili po savetu travara, a nikako samostalno, iako biljka nije nimalo otrovna. 

Drvo rujevine ima prirodno stanište u južnoj Evropi i u Aziji, te ima veoma razgranat korenski sistem pa se odličnio vezuje i za suvo tlo. Obično se ovo drvo nalazi u listopadnim šumama, ali i u pustarama i do 1500 metara nadmorske visine, i odgovara mu topla klima.

Čajni napitak
Priprema: 1 kašika usitnjenog suvog drveta Rujevine, i 0.5 litre hladne vode. Kuvati sadržaj 5 minuta a zatim procijediti. Pustiti da odstoji još jedan sat. U toku dana uzmati 3 puta po 1 vinsku čašu čaja.

Čaj od cveta rujevine se upotrebljava za zaustavljanje krvarenja, pa je efikasan kod žena za menstrualne tegobe, te za hemoroide i ulcerozne rane.

Kupka
Za kupku ili obloge se pravi nešto jači čaj. 50 g listova drveta i 2 l ključale vode. Kuvati 20 minuta, procijediti. Pustiti da odstoji još jedan sat – i sipati u kadu.

Ova biljka se koristi i za suzbijanje dijareje, protiv paradentoze, hemoroida i čira na želucu. Djeluje na ranice afte u ustima i na spoljašnje rane, čireve, akne.

Kao lek se koristila i protiv dizanterije, kolitisa, protiv ćelavosti.

Izvor:majkapriroda.com

RUJEVINA DRVO (Cotinus coggygria lat) u narodnoj medicini se smatra pravim čudotvornim lekovitim preparatom

Komentari

poštovani , gde mogu da kupim sadnicu biljke rujevina i kada se sadi ,može li i u jesen ili samo u proleće ,htela bih da posadim,hvala.

Rujevine ima na obroncima Golije kolko hoces samo dodjes izvadis i posadis.rano u prolece. Zasto da kupujes.pozz

  • Od Selim
  • 2022-03-02 14:11:03

Zdravo ja bih želeo da znam gde se može naruqiti drvo rujevina. Ako se može dobiti telefon oko naruqbina hvala.

Poštovani, najbolje bi bilo da se informišete na sajtu nekog odgajivača i da ga kontaktirate za dalje korake. Redakcija Agroinfo.rs

  • Od Anton
  • 2022-06-16 15:53:16

Oce neko da mi objasni za prostatu kako i koliko treba da se koristi ovo drvo.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета