На робној берзи благи пад цена житарица

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Цена пшенице на домаћем тржишту бележи силазне трендове. Извоз је драстично смањен услед слабије цене коју купци могу да постигну на страним тржиштима, док су домаћи млинари снабдевени.

Након прошлонедељног раста цена, недеља за нама бележи пад цена и пад промета у трговању примарним пољопривредним производима на новосадској "Продуктној берзи". Укупан промет за ову недељу износио је 1.400 тона робе, чија је финансијска вредност износила 28.869.750,00 динара. У односу на претходни упоређујући период количински обим промета је мањи за 40,43 одсто, док је финансијска вредност прометоване робе нижа за 45,10 одсто.

Слаба цена пшенице, а за кукуруз купци остали суздржани
Цена пшенице на домаћем тржишту бележи силазне трендове. Извоз је драстично смањен услед слабије цене коју купци могу да постигну на страним тржиштима, док су домаћи млинари снабдевени. Хлебним зрном се трговало по јединственој цени од 19,50 дин/кг без ПДВ-а (21,45 дин/кг са ПДВ-ом) што уједно представља пондерисану цену. У односу на протеклу седмицу цена је нижа за 4,88 одсто.

Кукурузом се трговало почетком недеље са клузулом 'фцо-лука' са укупном количином од 1.000 тона, по цени од 16,25 дин/кг без ПДВ-а. Крајем недеље понуда жутог зрна је била на ценама од 15,70 дин/кг без ПДВ-а, док су купци остали суздржани.

Соја након неколика недеља узастопног раста бележи корекцију цена. Уговори за соју су закључивани по цени од 39,50 дин/кг без ПДВ-а (43,45 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на претходни упоређујући податак цена соја је нижа 0,71 одсто.
Споразум Кине и САД-а утицао на цене соје
У Чикагу у односу на податак из претходне недеље, пшеница је појефтинила 2,16 одсто, а кукуруз је поскупео 0,32 одсто. Снижавање цена у региону Црног мора и слабији извоз из САД утицали су на кретање цене пшенице. У Чикагу у односу на податак из претходне недеље, соја је поскупела 1,72 одсто, а сојина сачма је поскупела 1,28 одсто.

Очекивање резултата споразума између Кине и САД, потписаног 15. јануара, са почетком примене од 15. фебруара утицало је на кретање цене соје. У Паризу у односу на податак из претходне недеље, пшеница је појефтинила 0,13 одсто, а кукуруз је поскупео 0,30 одсто. Снижавање цене пшенице у региону Црног мора утицало је на кретање цене пшенице, али у мањој мери због слабљења евра према долару.

Izvor:agroklub.rs

На робној берзи благи пад цена житарица

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ponuda je bila izuzetno slaba, nekim danima pšenice nije ni bilo u ponudi a cena se kretala između 21,50 i 22,00 dinara po kilogramu bez PDV-a

Na domaćem robno-berzanskom tržištu prisutan je dalji pad cena žitarica i uljarica. Drugu nedelju zaredom, pšenica je beležila primat u trgovanju na Produtnoj berzi u Novom Sadu, a tokom sedam dana prometovano je 2.273 tona robe, ukupne vrednosti 71.267.430 dinara.

Prvi ugovor za kukuruz novog roda i rast cena sojinog zrna obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet iznosio je 3.095 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 145.531.200,00 dinara.

Pad cene kukuruza, stabilan cenovni nivo pšenice i rast cene soje obeležio je nedelju za nama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета