Najavljuju se velike vrućine do žetve, usevi u periodu intenzivne potrošnje vode

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prosečan prinos pšenice u subotičkom ataru mogao bi biti ove godine oko šest i po tona po hektaru, ocenjeno je na Danu polja Poljoprivredne stručne službe Subotica. Ovo će ipak zavisiti od vremenskih uslova.

Da li će se to ostvariti ili će očekivanja biti premašena, zavisi od ostvarenja vremenske prognoze, jer se najavljuju vrućine do žetve, a usevi su u periodu intenzivne potrošnje vode.

Posle godinu dana pauze, vojvođanski poljoprivrednici ponovo su mogli na licu mesta da vide subotička iskustva u primeni semena i đubriva u praksi i njihove rezultate na Danima polja. Od tih rezultata i međusobnog savetovanja zavisi koji će se sortiment koristiti u budućnosti, a posećenost govori o važnosti ove manifestacije za poljoprivrednike.

Od vremena u narednom periodu zavisi da li će prinosi biti rekordni ili prosečni. Potencijal kod pšenice je oko sedam tona po hektaru, ali će na kraju biti niži jer se do žetve očekuju vrućine. Kod uljane repice se očekuje prinos veći od prošlogodišnjeg i pored zakorovljenosti na petini površina, i do tri i po tone po hektaru.

– Uz dobru cenu ove godine, sigurno da će poljoprivredni proizvođači biti zadovoljni sa ozimim usevima. Međutim, ono što izaziva zabrinutost jeste nedostatak padavina. Ove vrućine polako sve više i više smanjuju zalihe vlage u zemljištu, što može biti nepovoljno za jare useve ukoliko ne bude do kraja meseca nekih značajnijih padavina, jer oni sada ulaze u period intenzivne potrošnje vode – rekao je direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

Stručnjaci početak žetve ječmova očekuju krajem sledeće nedelje, s obzirom na najavljeni porast temperatura, a u naredne dve nedelje i žetvu uljane repice i pšenice.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Najavljuju se velike vrućine do žetve, usevi u periodu intenzivne potrošnje vode

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Usevi uljane repice se na teritoriji RC Zrenjanin nalaze u fazi razvoja listova, devet i više listova razvijeno (BBCH 19), saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Prošle sezone cena uljane repice je dostigla maksimum od 500 evra po toni, a sada se već ugovara ceni od 800 evra. Međutim, postoje predviđanja da cena može još rasti.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) saopšteno je da se usevi uljane repice na terenu RC Senta u zavisnosti od vremena setve nalaze u fenofazi od 6 do 9 i više listova.

Usled veoma visokih temperatura tokom leta, rod krompira je prepolovljen.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета