Prinos uljane repice u Subotici najmanji u poslednjih nekoliko godina

Foto:freepik

Foto:freepik

Iako je stanje useva uljane repice u Subotici s proleća nagoveštavalo dobar potencijal, mraz nakon ranog cvetanja i zakasnele padavine uticale su da se taj potencijal ipak ne ostvari. Već je prinos podbacio i najmanji je u poslednjih nekoliko godina.

Nakon žetve ječma, koja je u Subotici okončana s prosečnim prinosima na nivou od oko 6,5 tona po hektaru, što je prinos iznad višegodišnjeg proseka, kombajni su se preselili u polja pod uljanom repicom i pšenicom.
 
- Prvi pokazatelji žetve uljane repice pokazuju da se prosečni prinos kreće tu negde od 1,5 do nešto preko tri tone po hektaru. Mislim da će prosečni prinos biti negde od 2,2 do 2,4 tone po hektaru, što je najmanji prosečni prinos u poslednjih nekoliko godina. Ipak treba uzeti u obzir da je uljana repica dosta rano svetala, zatim u punom cvetanju je naišao jedan hladni talas, čak je bilo i mraza u dva navrata do -1, tako da je to verovatno uticalo i na rezultate žetve ove godine, a i kiše su zakasnele za uljanu repicu, suviše kasno su došle, već je uljana repica ulazila u fazu zrenja - rekao je za RTV direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Subotica Damir Varga.

Dok se žetva repice već sada bliži kraju, hlebno zrno je do sada skinuto sa petine površina, očekuje se da žetva bude završena do kraja naredne nedelje.
 
- Za sada se prinosi kreću tu negde od 5, da po 7,6 tona po hektaru. Ja očekujem da će prosečni prinos pšenice biti nešto niži nego ječma, negde oko 6,2 do 6,3 tone po hektaru. Ono što se sada vidi jeste da su ranostasne pšenice malo više podbacile ove godine sa prinosom, nisu dočekale padavine, one su već ušle u fazu zrenja, a što se tiče ovih kasnostasnijih pšenica, tu očekujem nešto veći prinos da će biti. Pokazatelji kvaliteta za sada su takvi da možemo biti zadovoljni. Očekivali smo, što sam na danu polja izjavio, da će rod biti kvalitetan - ocenio je Varga.
 
Prethodni period sa padavinama, po oceni našeg sagovornika, doprineće da kukuruz prevaziđe period tropskih temperatura, nakon kojeg bi mu krajem meseca dobrodošle padavine.

- Ja očekujem da će ući u generativnu fazu za nekoliko dana rano posejani i raniji hibridi, dok kod većine hibrida ona bi trebalo da nastupi tamo od sredine, pa do kraja iduće nedelje. Znači, govorimo o onim kukuruzima koji su posejani tu negde do 20. aprila. Ono što je sve kasnije sejano, posle 20. aprila i početak majske setve, to su dosta nerazvijeni kukuruzi još uvek i bojim se da će tu biti jako veliki problema sa prinosom. To su kukuruzi koji su sada visine do kolena - upozorava on.
 
Na poljima severne Bačke uskoro će se videti i prvi cvetovi suncokreta, pošto se kod ranijih sorti, sejanih krajem aprila, od iduće nedelje očekuje ulazak u ovu fazu vegetacije.


Agroinfo.rs/ R06S

Prinos uljane repice u Subotici najmanji u poslednjih nekoliko godina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Usevi uljane repice se na teritoriji RC Zrenjanin nalaze u fazi razvoja listova, devet i više listova razvijeno (BBCH 19), saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Prošle sezone cena uljane repice je dostigla maksimum od 500 evra po toni, a sada se već ugovara ceni od 800 evra. Međutim, postoje predviđanja da cena može još rasti.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) saopšteno je da se usevi uljane repice na terenu RC Senta u zavisnosti od vremena setve nalaze u fenofazi od 6 do 9 i više listova.

Usled veoma visokih temperatura tokom leta, rod krompira je prepolovljen.

Portal Prognozno izveštajne službe objavio je da se na području Srbije u zavisnosti od roka setve i primenjenih agrotehičkih mera, usevi uljane repice nalaze u fazi od pet do devet i više listova, a registrovano je i prisustvo štetočina.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета