Najskuplje ornanice u Južnobačkom okrugu, a najmanje vrede u južnoj i istočnoj Srbiji

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Tržište nekretnina se oporavilo u trećem kvartalu ove godine, posle oscilacija u drugom tromesečju, pokazuje tromesečni izveštaj Republičkog geodetskog zavoda – za juli avgust i septembar.

Geodeti su prvi put napravli kvartalni izveštaj uz objavljeni polugodišnji izveštaj. Mada su pratili tržište nekretnina na celom području zemlje izneli su podatke samo za četiri grada – Novi Sad, Beograd, Niš i Kragujevac. U trećem ovogodišnjem kvartalu javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 43.535 ugovora, što je nešto više od 14.500 mesečno. U odnosu na isti period 2019. godine to je 652 ugovora više. Gledano po većim gradovima, Novi Sad, Niš i Kragujevac prate taj trend, dok je za sada u Beogradu registrovano oko 400 ugovora manje nego u istom kvartalu ranije. 

Posmatrajući kako se kretala kupoprodaja njiva, geodeti su zabeležili da se oranicama trgovalo manje, ali samo dva odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine i da trgovina poljoprivrednim zemljištem u ukupnom prometu nekretnina ima udeo od 15 procenata.
Gledano po gradovima, u Novom Sadu je promet porastao 25 odsto, a u Beogradu 15 odsto, dok je u Kragujevcu i Nišu zabeleženo smanjenje, i to od 36 procenata.

Cene poljoprivrednog zemljišta su stalno u blagom porastu – najskuplje su ornanice u Južnobačkom okrugu, a najmanje vrede u južnoj i istočnoj Srbiji. U Južnobačkom okrugu raspon se kreće od 8.500 evra do čak 27.900 po hektaru. U Sremskom okrugu cene hektara u trećem kvartalu ove godine bile su od 8.500 evra do 21.400. Na severu Banata i Bačke njive su jeftinije i mogu se kupiti od 3.000 evra do 14.500, odnosno od 6.000 evra do 17.950 u severnom delu Banata.

U južnoj i istočnoj Srbiji hektar zemlje košta od 3.450 evra do 14.800, u Beogradskom regionu vredi od 10.000 evra do 22.650. Kupoprodaje su se završavale isplatom u gotovini u 99 odsto ugovora.
Kada je reč o ceni zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju, na prvom mestu su opet Šimanovci u opštini Pećinci i grad Novi Sad, pa se može reći da zemljište na tim područjima ima vrednost jer je u tim mestima i u polugodišnjem izveštaju RGZ-a bilo najskuplje.

Zemljište za industrjsku gradnju u Novom Sadu prodato je za 93.067 evra, a u Šimanovcima jedna parcela je vredila pola miliona evra, a druga 270.000. Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta je na području grada Novog Sada – Kaću – 722.750 evra, a najviša ugovorna cena u Kuli.

Izvor:agrosmart.net

Najskuplje ornanice u Južnobačkom okrugu, a najmanje vrede u južnoj i istočnoj Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede je smanjilo naknadu za odvodnjavanje za ovu i ukinulo za sledeću godinu

Nikola Lukičić iz Novog Sada je konstruisao mašinu „Soter rover“ ili popularno „Spasoje“, robotsku platformu na daljinsko upravljanje sa hibridnim pogonom na sva četiri točka.

Uoči 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, Komisija za ocenjivanje kvaliteta proizvoda od voća i povrća i voćnih sokova vrednovala je oko 100 pristiglih uzoraka.

Grad Novi Sad raspisao je oglas o davanju u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na svojoj teritoriji u prvom krugu, a nadmetanje će se sprovesti elektronskim putem.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета