Najveće balkansko vinsko takmičenje, Srbija se predstavlja sa više od 120 uzoraka

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U Skoplju je počelo jubilarno, deseto ocenjivanje 'Balkans International Wine Competition', koje će trajati tri dana, do petka, 4. juna.

Žiri je ove godine sastavljen od 22 sudije – regionalnih i međunarodnih vinskih eksperata – koji će raditi u četiri panela i ocenjivati više od 900 uzoraka vina prispelih iz celog regiona.

Iz Srbije je ove godine na BIWC poslato više od 120 uzoraka vina, za koja se očekuje da će, kao i svake godine, osvojiti veliki broj medalja i trofeja.

Takmičenje BIWC svake godine raste po značaju i broju prispelih uzoraka, a od prošle godine uveden je sistem rotacije gradova-domaćina: do 2020. domaćin je bila Sofija, a od prošle godine smenjuju se glavni gradovi regiona, počev od Beograda koji je prošle godine ugostio najveće balkansko vinsko ocenjivanje.

U petak, 4. juna će na večeri u vinariji Kamnik biti objavljeni dobitnici „Best of Show“ nagrada za vina iz svih zemalja učesnica, a svečana ceremonija dodela trofeja i velikih trofeja, Balkanski vinski Oskar, zakazana je za 17. jun u Sofiji, u okviru Balkanskog vinskog festivala koji se održava od 17. do 19. juna.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Najveće balkansko vinsko takmičenje, Srbija se predstavlja sa više od 120 uzoraka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Uoči 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, Komisija za ocenjivanje kvaliteta proizvoda od voća i povrća i voćnih sokova vrednovala je oko 100 pristiglih uzoraka.

U Aleksandrovcu će se 1. maja tradicionalno održati sajamska manifestacija "Festival vina 2022" i to u svečanoj sali Župskog dvora, u krugu fabrike Župljanjka.

Na Beogradskom sajmu, 25. i 26. februara održaće se sajam vina "Beowine", a prijave za ovaj događaj su u toku.

U organizaciji Udruženja somelijera Srbije – SERSA, prvi put će biti održano takmičenje mladih somelijera “Upoznajte srpske sorte grožđa”.

U cilju određivanja proizvodnog potencijala, vinari i vinogradari promene u svojoj godišnjoj proizvodnji mogu prijaviti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najkasnije do 15.11.2021. godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета