Obuka poljoprivrednika o protivpožarnoj zaštiti za vreme žetve

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Bečejski Opštinski štab za zaštitu strnih useva od požara i ove godine je za poljoprivrednike organizovao obuku iz oblasti protivpožarne zaštite i bezbednosti u saobraćaju za vreme žetvenih radova

Za vreme žetve u atarima opštine Bečej godišnje se u proseku dogodi između tri i četiri požara. U 85 odsto slučajeva oni su izazvani ljudskim faktorom. Poljoprivrednici posebnu pažnju treba da posvete tehničkoj ispravnosti mehanizacije, kaže Jožef F. Varga, zamenik predsednika bečejskog Štaba za zaštitu strnih useva od požara.

“Čoveku nije bitan papir, već stanje u kojem se nalazi mehanizacija. Iako nemaju papir o tehničkoj ispravnosti vozila, moraju da procene sami sebe. Papir ih neće sačuvati od požara, već samo znanje i u kakvom je stanju njihova mehanizacija”, objašnjava Varga.

Godišnje oko 1.300 poljoprivrednika bečejske opštine prisustvuje ovakvim predavanjima. Prvo u nizu održano je u Bačkom Petrovom Selu.

“Na predavanje dolazim svake godine, jer mi je važno zbog žetvenih radova. Ovo je dobro jer smo pripremljeni za slučaj da nam se nešto dogodi na njivi, znamo kako da ugasimo vatru i da imamo funkcionalan protivpožarni aparat. Inače, uvek ga nosim na atest kako bi bio upotrebljiv i uvek ga nosim sa sobom u traktoru”, izjavio je Karolj Kiralj, poljoprivrednik iz Bačkog Petrovog Sela.

U narednim danima, predavanja će biti održana u svim naseljenim mestima opštine Bečej. Poljoprivrednicima, koji prisustvuju edukaciji, za sve pogonske mašine koje učestvuju u žetvenim radovima biće podeljene nalepnice “Žetva 2020” sa svim informacijama i brojevima telefona koji su važni u slučaju da do požara dođe.

Izvor: RTV

Obuka poljoprivrednika o protivpožarnoj zaštiti za vreme žetve

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Tokom velikih vrućina, mnogim veterinarskim ambulantama javljaju se vlasnici čiji su kućni ljubimci dobili toplotni udar.

Danas je u zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu predstavljen internet portal dim.rs preko kojeg će moći da se detektuju i prate požari na poljoprivrednim područjima u Srbiji. Ovi požari obično nastaju kao posledica ljudskih aktivnosti, kao što je praksa paljenja žetvenih ostataka.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Od 1. do 31. marta prevodnica "Bečej" će biti zatvorena za plovidbu zbog neophodne sanacije oštećenih električnih instalacija.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da će novi protest protiv kompanije “Rio Tinto” i iskopavanja litijuma u Srbiji biti održan u subotu, 18. decembra u 14 sati ispred Vlade Srbije

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета