Odgovor SMS porukom - Da li je vreme za izlazak na njivu?

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Na poljoprivrednim dobrima u Vojvodini juče je počelo korišćenje meteo-stanica koje će preko SMS poruka obaveštavati proizvođače o vremenskim prilikama sedam dana unapred, ali i o stanju zemljišta i eventualnom prisustvu bolesti

Diana Gligorijević iz kompanije “Telegrupa” kaže za RTS da postoji velika ambicija da se projekat sa pet lokalnih samouprava u Vojvodini proširi na ostatak Srbije.

Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica su prve lokalne samouprave u Srbiji koje će dobiti najsavremenije meteo-stanice, koje će pomagati poljoprivrednicima da povećaju prinose.

Meteo-stanice instaliraju se u okviru regionalnog projekta “Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem” koju realizuju NALED i “Telegrupa”, uz podršku Nemačke razvojne agencije.

Gligorijević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je meteo-stanica sklop senzora koji će omogućavati praćenje određenih parametara – i tla i atmosferskih prilika, odnosno vazduha u kojima se senzori nalaze. “U zemlju se spuštaju do nivoa od 120 centimetara i uzorkuju na svakih 10 centimetara zemljište, vlažnost, ali i prisustvo veštačkog đubriva”, navela je ona.

Kada su u pitanju senzori koji se nalaze u vazduhu, kako je dodala, oni će pratiti oblačnost, pravac i jačinu vetra, ali i istovremeno bolesti i insekte koji bi mogli da ugroze kvalitet useva. Što se tiče slanja upozorenja, poljoprivrednike kroz mobilnu telefoniju i SMS poruke upozorava softverska platforma koja je povezana sa senzorskim sklopom.

“Svi poljoprivrednici koji su umreženi i imaju mobilni telefon dobijaju ovakvu vrstu informacije SMS porukama na svoj telefon”, navodi Gligorijević.

U Evropskoj uniji ta tehnologija se već koristi, najviše u Mađarskoj, Austriji i Italiji, a juče je pokrenut projekat u Vrbasu i Inđiji. Pouzdanost podataka je, statistički gledano, 90 odsto, navodi Gligorijević i napominje da se prognoze daju sedam dana unapred, a na svakih 10 minuta se radi novo sakupljanje podataka.

“Svaki izlaz na njivu zapravo je trošak za benzin, đubrivo, pesticide i ostala sredstava. Možete da uštedite ako ne izlazite na njivu kada nije vreme za to. U nekoliko izlazaka isplaćujete investiciju u meteo-stanicu”, ističe ona. Cena meteo-stanice zavisi od proizvođača, kao i količine, kaže Gligorijević i ističe da postoji velika ambicija da se projekat sa pet lokalnih samouprava u Vojvodini proširi na ostatak Srbije.

Izvor:agronews.rs

Odgovor SMS porukom - Da li je vreme za izlazak na njivu?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета