Odluka o kvotama za uvoz daje šansu i malim trgovinama da kupe jeftino vino iz EU

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Vlada Srbije donela je odluku o uvozu vina iz Evropske unije po preferencijalnoj stopi koja stupa na snagu 5.12.2020, a njena primena počeće od 1.1.2021.

Ovom odlukom uređuju se bliži uslovi za raspodelu kvote za uvoz vina poreklom iz Evropske unije u Republiku Srbiju, u okviru ukupne godišnje carinske kvote od 25.000 hektolitara (2.500.000 litara).

Marketinška godina u kojoj se raspodeljuje kvota obuhvata period od 1. januara do 31. decembra.

Raspodela kvote vrši se metodom zasnovanom na hronološkom redosledu podnošenja carinskih deklaracija – princip „prvi došao, prvi usluženˮ. Postupak sprovodi Ministarstvo finansija – Uprava carina, a neiskorišćena količina u jednom kvartalu dodaje se dozvoljenoj količini za uvoz u narednom kvartalu.

Ukupna količina vina koja može da se uveze po preferencijalnoj stopi, zaključno sa svakim kvartalom je sledeća:  625.000 litara do 31. marta, 1.250.000 litara do 30. juna, 1.875.000 litara do 30. septembra, 2.500.000 litara do 31. decembra.

Maksimalna količina koju može da uveze jedan privredni subjekt u okviru svakog od prva tri kvartala iznosi 15% od kvartalne kvote, odnosno 93.750 litara. Izuzetno, ukoliko privredni subjekt nije u prethodnom periodu uvezao 15% dozvoljenje kvote, nedostajuća količina se dodaje dozvoljenoj u narednom kvartalu.

Uukupna količina koju može da uveze jedan privredni subjekt, zaključno sa svakim kvartalom, je sledeća: 93.750 litara do 31. marta, 187.500 litara do 30. juna, 281.250 litara do 30. septembra, od 1. oktobra do 31. decembra – nema limita.

Ovom odlukom će se, kako se očekuje, ispraviti nepravda na koju je ukazalo nedavno osnovano Udruženje uvoznika i distributera vina. Naime, pošto do sada nisu bile ograničene uvozne kvote dogodilo se da je jedan učesnik na tržištu, kako su naveli iz Udruženja, gotovo samostalno zauzeo propisanu kvotu i tako praktično eliminisao konkurenciju.

Izvor:agrosmart.net

Odluka o kvotama za uvoz daje šansu i malim trgovinama da kupe jeftino vino iz EU

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Iako je ova godina bila vrlo problematična kada su u pitanju vremenski uslovi, suše nisu nanele velike probleme vinovoj lozi.

Najneobičnija i najzabavnija vinska manifestacija u regionu, Vinski maraton na Paliću, ove godine biće održan u subotu 18. septembra. U nastavku saznajte zašto je ovaj događaj tako poseban.

Najpoznatija manifestacija posvećena vinu i vinarima u našoj zemlji, Župska berba, koja je trebalo da se održi 16-19. septembra, otkazana je zbog epidemije koronavirusa.

Nova vinska manifestacija pod nazivom Vrnjački festival vina biće održana u Vrnjačkoj Banji 13. i 14. avgusta u parku kod Muzičkog paviljona. Tada će ovo turističko mesto biti domaćin najboljim proizvođačima iz zemlje.

Najpoznatija manifestacija posvećena vinu i vinarima u našoj zemlji, Župska berba, biće održana po 57. put od 16. do 19 septembra u Aleksandrovcu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета