Opančarka u Srbiji sprema se da proširi proizvodnju i sačuva zanat od zaborava

Foto:Printscreen/youtube

Foto:Printscreen/youtube

Jedina registrovana opančarka u Srbiji, Mirna Rackov iz Kikinde, godinama je radila u privatnoj firmi koja se bavila izradom svakodnevne obuće ali je u jednom momentu odlučila da napusti stari posao i krene u samostalne preduzetničke vode.

Želi da sačuva opančarski zanat od zaborava i kreira modele opanaka koje je danas moguće videti širom sveta. 

-Trenutno radim za tri filma koji su u fazi snimanja, kao i za nekoliko Kulturno-umetničkih društava. Plan mi je da proširim proizvodnju u narednom periodu, priča Mirna i priseća se da je put do uspeha bio trnovit, ali da se isplatio.

Mirna, samouka opančarka, savladala je zahtevan umetnički zanat i otvorila firmu za izradu opanaka i obuće za folklor „Maca Papučarica“. Modele jedine registrovane žene opančara u Srbiji nosili su glumci u filmovima „Koreni“, „Kralj Petar I“, „Vreme zla“, „Nečista krv“, Sloboda Mićalović, Dara Džokić, Nenad Jezdić…

Prvi opanci koje je izradila su takozvani „pertlaši“, a danas u ponudi ima višeod 40 modela. Najčešći klijenti kikindske preduzetnice su Kulturno- umetnička društva, ali i pojedinci koji opanke koriste kao svakodnevnu obuću.

Mirna Rackov mladima poručuje da uvek budu uporni, biraju poslove, zanate, koji će ih izdvojiti iz „mase“. Uz rad i trud, poručuje Mirna – uspeh je zagarantovan.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Opančarka u Srbiji sprema se da proširi proizvodnju i sačuva zanat od zaborava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle Dubaija, Kaira, Tel Aviva, Ho Ši Mina i Tokija, Nacionalni institut za kafu Angole predstavio je srpskim privrednicima proces proizvodnje angolske kafe

Iako je ova godina po mnogo čemu bila nepovoljna, neke voćarske kulture poput maline i šljive su ostvarile značajno dobre cene iako ih nije bilo u količinama na koje se naviklo. Sa druge strane, pored dobrog roda jabuke, cena nije bila zadovoljavajuća.

I pored sušne godine koja je donela brojne probleme poljoprivredi, šećerna repa je imala odličnu sezonu, pa je na srpskim njivama proizvedeno više od deset tona šećera po hektaru.

Rimska zelena salata ima najviše hranljivih sastojaka od svih vrsta zelenih salata, preporučuje se konzumiranje crvenih i tamnije zelenih vrsta zelene salate, jer sadrže više hranljivih satstojaka.

izgradnja novog pogona kompanije Nestle, koji će imati deo za proizvodnju, zamrzavnje i pakovanje, planirana je u Surčinu.

Tokom poslednjih pet godina prosečno se od izvoza pečuraka ostvarilo 5,2 miliona evra godišnje, a kada bi se proizvođači udružili prihod bi bio i znatno veći. Prema grubim procenama stručnjaka, godišnja proizvodnja pečuraka u zaštićenom prostoru u Srbiji je između tri i po i četiri hiljade tona, pa ipak uvezemo oko 20 tona pečuraka.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета