Velike temperaturne razlike su opasne po useve

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Temperaturne razlike, od minus 12 do čak 15 stepeni u plusu u ovom periodu godine mogu se nepovoljno odraziti i na useve.

Stručnjaci iz Poljoprivredne stručne službe u Vrbasu koja gazduje sa više od 140 hiljada hektara u centralnoj Bačkoj savetuju na oprez i iz drugih razloga, prenosi RTV.

Prve analize uzoraka zemljišta pokazuju da su veliki rasponi u količini đubriva koje treba uneti u prihrani, pa je poželjno na što više parcela odrediti sadržaj nitratnog azota.

Iz Poljoprivredne stručne službe savetuju da se za uzimanje uzoraka ne čeka najavljeni period izuzetno niskih temperatura, kao i da za prihranu ima vremena do kraja januara i početka februara, a za ječam čak i do kraja drugog meseca

Izvor:rtv

Velike temperaturne razlike su opasne po useve

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nepovoljni vremenski uslovi naneli su štetu svim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Zbog jake suše, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji ove godine neće imati ni približan rast prošlogodišnjem od oko četiri odsto.

Zbog ovogodišnjih visokih temperatura, te deficita padavina, došlo je do pojave vršne truleži na plodovima paprike. Zbog ove situacije, preporučuje se sprovođenje preventivnih mera.

Voda je izuzetno važna za opstanak pčela, naročito kada su prisutne tropske vrućine, kao što je to slučaj sa našom zemljom ove godine.

Nakon obilnih kiša pre desetak dana, ponovo su na red došle visoke temperature koje usevima nanose velike štete. Usled približavanja žetve suncokreta, kukuruza i soje, česte su polemike oko toga koliko će biti težak rod.

Temperatura zemljišta i vazduha je najčešće klimatski faktor koji ima odlučujuću ulogu u određivanju pogodnosti uslova za gajenje vinove loze. Visoke temperature obično prati niska vlažnost zemljišta i vazduha što može posebno biti štetno za vinovu lozu.

Letnje vreme i jako sunce mogu biti vrlo nezgodni za naše cveće i biljke u vrtu i dvorištu, naročito ako pri njihovoj sadnji nismo obraćali pažnju na kretanje sunca. Međutim, evo nekih korisnih saveta kako da tretirate svoje biljke tako da lakše podnesu tople dane i ispolje sav svoj potencijal.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета