Visoke temperature najviše štete nanele soji

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Nakon obilnih kiša pre desetak dana, ponovo su na red došle visoke temperature koje usevima nanose velike štete. Usled približavanja žetve suncokreta, kukuruza i soje, česte su polemike oko toga koliko će biti težak rod.

Padavine su bile u pravi čas i samo u određenoj meri popravile stanje useva. Procenjuje se da će svih ratarskih kultura biti manje nego u žetvi prošle godine, ali ne odviše, i da ćemo i sa umanjenim prinosima, jarih useva imati dovoljno za domaće potrebe i za izvoz.

Agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin kaže za “Dnevnik” da se očekuje da bi prinosi osnovnih ratarskih kultura u odnosu na lane mogli da budu oko deset odsto niži i da će se kretati u visini desetogodišnjeg proseka. Kukuruzu je kiša pomogla i ne treba mu više vlage uprkos toploti. Naša zemlja je među deset najvećih svetskih proizvođača kukuruza i zato bi unapred hteli da znamo koliko ćemo ga dobiti u predstojećoj žetvi.

– Prosečan rod kukuruza ove godine će se kretati od šest do sedam tona po hektaru što je zadovoljavajuće, imajući u vidu dugu sušu i grad kojeg je bilo u pojedinim regionima. Kukuruza će biti oko sedam miliona tona što će biti dovoljno i za domaće potrebe i da se proda na inotržište. Lanjski nacionalni prosek kukuruza je bio osam tona po hektaru – naglasio je Galetin.

Soja je u odnosu na kukuruz i suncokret najgore prošla u suši, jer voli vodu.

– Ima njiva, gde su se posle kiše, pojavile grinje, na celim parcelama. U Mošorinu, Kovilju, Đurđevu grad je uništio soju. Na stablima je malo mahuna pa se može reči da kiša nije doprinela da biljka donese bolji rod, a pošto se vrućine nastavljaju, a kiše nema ni u najavama očekuju se prinosi ispod višegodišnjeg proseka – rekao je za “Dnevnik” dr Vojin Đukić sa Insituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Koliko bi to moglo biti, dr Đukić smatra, da će soje biti ispod dve tone po hektaru. U solidnoj godini, podseća, prosečan rod soje se kretao 2,5 tone po hektaru.

Rod suncokreta će se prvo žeti, već za dve do tri sedmice u regionu Banata. Uljarica najbolje podnosi ćudi klime jer može da izdrži na jakom suncu bez vlage.

– Suncokret sada dobro izgleda. Sunce ubrzava zrenje, ali to biljci ne škodi – kazao je dr Vladimir Miklič sa Insituta za ratarstvo i povrtarstvo, navodeći da je rano govoriti o prinosima, ali će se verovatno kretati u prosečnim godišnjim vrednostima, oko tri tone po hektaru.

Najbolje će se znati kada kombajni uđu u njive jer će sigurno biti razlike po regionima u pogledu prinosa, istakao je dr Miklič.

Prema podacima “Žita Srbije”, ovog proleća smo kukuruza posejali na million hektara. Soje imamo na oko 250.00 hektara, a pod suncokretom je od 210.000 do 215.000 hektara. Lane je kukuruza bilo na 970.000 hektara, suncokret je zauzeo 220.000 hektara a soja 240.00 hektara.

Agroinfo.rs/agrotv.net

 

Visoke temperature najviše štete nanele soji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Maslinovo ulje je poskupelo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gde se proizvodi oko 40 odsto maslinovog ulja

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета