Podrška merama za stabilizaciju stočarstva od strane Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije podržao je mere koje ministarstva poljoprivrede i trgovine preduzimaju u vezi sa stabilizacijom stanja u stočarstvu. Preporučeno je da se iz budžetske rezerve odvoje sredstva za intervencije u oblasti cena u stočarstvu.

Takođe je upućena i preporuka da se izdvoji i određena suma novca za popunu zaliha preko Direkcije za robne rezerve, radi budućih intervencija.

Odbor je preporučio Ministarstvu poljoprivrede da u pravilnicima kojima se reguliše zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za stočare navedu poljoprivredne kulture koje se koriste za pripremanje stočne hrane.

Zatraženo je da ministarstvo sa spiska tih kultura izbaci šećernu repu, a kod suncokreta dozvoli zamena za sačmu u punoj proizvodnoj težini, koju će se upotrebljavati za pripremu hrane za stoku na farmama.

Tokom rasprave o stanju u stočarstvu sa posebnim fokusom na svinjarstvo, predstavnici Ministarstva poljoprivrede istakli su da je dobijena nova saglasnost da Direkcija za robne rezerve interventno otkupi 10.000 tovnih svinja za po 160 dinara po kilogramu.

Oni su ukazali i da za uvođenje prelevmana na uvoz mesa nisu dobili saglasnost ministarstava finansija i trgovine, kao ni ministarstva za evropske integracije.

Tokom rasprave, predsednik Odbora Marijan Rističević ocenio je da su predstavnici uljara na ivici monopolskog ponašanja, iznoseći sumnji da se dogovaraju, pa je cena jestivog ulja sada 150 dinara, i pozvao ministarstvo da reaguje.

Odbor je doneo i zaključak kojim je apelovano na lovačka udruženja, lovočuvarsku službu, i lovne inspektora da posvete pažnju i kontrolišu moguće uginuća divljih svinja na lovištima kojima gazduju, te da o tome obaveštavaju veterinarske službe.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Podrška merama za stabilizaciju stočarstva od strane Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da su robne rezerve pune i da građani Srbije i privreda ne treba da brinu, poručivši da će nakon istrage o mahinacijama u robnim rezervama odgovarati svi za koje se pokaže da su činili zloupotrebe.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2022. godinu.

Počelo je podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, kao i za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета