Poljoprivrednici zadovoljni, kažu da je ministarka Tanasković obećala ispunjenje svih zahteva

Foto:printscren/instagram

Foto:printscren/instagram

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Subotice Marko Peić Tukuljac rekao je u ime prisutnih na sastanku, da su poljoprivrednici zadovoljni, te da im je ministarka Jelena Tanasković obećala ispunjenje svih zahteva.

Prva i najbitnija stavka o kojoj se razgovaralo na sastanku bila je cena mleka.

„Tanasković nam je rekla da je od mlekare Megle koja je pojedinim proizvođačima smanjila cenu mleka, dobila objašnjenje da je prosečna cena u toj mlekari 63-64 dinara po litru, a da je pojedinim farmerima smanjena zbog pada kvaliteta tog proizvoda“, rekao je Peić Tukuljac.

Dodao je da proizvođači ne veruju ni da je prosečna cena toliko visoka, a ni da je smanjena zbog kvaliteta.

„Možda pojedini proizvođači imaju tu cenu. Meni Šabačka mlekara plaća 56,36 dinara po litru. Tanasković je pozvala proizvođače da donesu mleko na analizu u Direkciju za nacionalne referentne laboratorije i, ako se utvrdi da je objašnjenje mlekare Megle netačno, ona je rekla da će ta firma morati da snosi odgovornost“ – rekao je Peić Tukuljac.

Peić Tukuljac je dodao da su od Tanasković tražili da pravo na dizel po subvencionisanoj ceni od 179 dinara za litar imaju i oni poljoprivrednici koji su uneli parcele u sistem e-agrara posle 27. januara ove godine kada je Ministarstvo napravilo „presek“ stanja. Naveo je da je Tanasković obećala da će ispuniti i taj zahtev.

Poljoprivrednici su, kako je preneo, tražili i da se isplati subvencija za tovnu junad koja su prodata, ali nisu obuhvaćena konkursom za premiju od 22.000 dinara po grlu zbog njihovih nepovezanih datuma objavljivanja, a Tanasković je rekla da će se i ta greška ispraviti.

Tanasković je najavila i da bi konkurs za subvencije od 100.000 dinara po grlu za domaće junice namenjene za proizvodnju mleka početi od jula, što je bio jedan od zahteva poljoprivrednika u prošlogodišnjim protestima.
Na sastanku nije bilo reči o zahtevu poljoprivrednika za otpis dugova po osnovu neplaćenih doprinosa za penziono osiguranje, što je ranije bio njihov zahtev.
Ministarstvo poljoprivrede je na prethodnim sastancima nudilo otpis pola kamate i reprogram ostatka duga na pet godina.

Agroinfo.rs/B04S

Poljoprivrednici zadovoljni, kažu da je ministarka Tanasković obećala ispunjenje svih zahteva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Otkupnu cenu maline može da definiše samo tržište a sve drugo bi bilo iznuđeno i ishitreno

Zašto nisu povećane subvencije i za ovce i ovčarstvo u prethodnoj raspodeli bilo je jedno od pitanja na regionalnoj biznis konferenciji Grow up.

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета