Ponovno poskupljenje goriva već narednih dana, a evo kakve se cene očekuju nakon Nove godine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Cene goriva u poslednjem periodu konstantno rastu. Nova poskupljenja se očekuju već u narednim danima, a stručnjaci ocenjuju da će se ovaj trend nastaviti.

Stručnjaci najavljuju da se trend poskupljenja goriva neće zaustaviti, te da je realno očekivati novu korekciju već narednih dana jer je zabeležen skok cene sirove nafte po barelu. Na američkoj berzi je nakon poslednjeg zatvaranja trebalo izdvojiti 84,51 dolar, a na londonskoj 86,17 dolara.

Na pumpama u Srbiji, cene goriva su skočile prethodne nedelje, pa je sada za litar benzina potrebno izdvojiti 164,18, a dizela 168,52 dinara.

Cene goriva rastu na svetskom tržištu, a ako je suditi po stavovima zemalja OPEKA, trend rasta bi mogao da se nastavi, pa je gotovo izvesno da bi u prvom kvartalu naredne godine sirova nafta mogla da dostigne cenu od 100 dolara po barelu. Zalihe nafte su na najnižem nivou, a dalja poskupljenja vrlo su izvesna i za našu zemlju. Postoje procene koje kažu da bi iza Nove godine na srpskim pumpama gorivo moglo da bude skuplje bar za još šest dinara.

Stručnjaci iz Srbije navode da je situacija alarmantna jer je brzina rasta prethodnih dana bila najveća do sada.

- Ovakve cena nisu bile još od 2010. godine, kada je barel bio 100 dolara, naveo je Mićović, ocenjujući da posle ovako naglog skoka sledi blagi pad cene. Probijena je barijera od 80 dolara po barelu pa se beleže svuda poskupljenja derivata. Postavlja se pitanje kako će se takva situacija odrazziti na cene na našim pumpama. Takva situacija je od posebno izražena u poslednjih 50 dana, odnosno evidentirana je od 22. avgusta do 12. oktobra.Podacvi pokazuju da je prosečna cena sirove nafte za 58 odsto viša ove godine nego prošle. Brzina promene cene nafte je najveća sada jer ako izuzmemo jednu epizodu iz 2018. godine, ova cena nije bila još od 2010, 2011. kada je bila 100 dolara po barelu - rekao je nedavno generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, a preneo Blic.rs

Američka investicijska banka Goldman Sachs saopštila je da bi snažan oporavak globalne potražnje za naftom mogao dovesti do toga da cena na londonskom tržištu do kraja godine ode iznad prognoziranih 90 dolara po barelu, što bi značilo da je gotovo izvesno da će se nastaviti i poskupljenja goriva.

Ukoliko se ovakav trend nastavi, vožnja automobila ponovo bi mogla da postane luksuz bogatih.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

Ponovno poskupljenje goriva već narednih dana, a evo kakve se cene očekuju nakon Nove godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 213 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 za najviše 172 dinara za litar, objavilo je Ministarstvo trgovine.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije utvrdilo je najviše maloprodajne cene derivata nafte za period od 12. avgusta u 15 časova do 19. avgusta, takođe u 15 časova.

Zbog praznika, nove cene goriva su stigle danas i u narednih nedelju dana ostaju na istom nivou na kom su bile od 15. aprila, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Vlada Srbije će danas na sednici usvojiti novu uredbu o ograničavanju cene naftnih derivata, koja će biti identična postojećoj i važiće do 30.aprila, izjavila je Tanjugu ministarka trgovine Tatjana Matić.

Prema izmeni uredbe koju je usvojila Vlada srbije 17. marta 2022. godine, poljoprivrednici u Srbiji će moći da natoče do 60 litara naftnih derivata u kanistere, dok će danas u 15 časova biti određene nove cene goriva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета