Pošiljku srpskog krastavca Slovenija zaustavila zbog prisustva fungicida metalaksila

Milosavljević je naglasio da je Uprava za zaštitu bilja krenula u međuvremenu sa pojačanom kontrolom svega onoga što se koristi za zaštitu bilja u Srbiji.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević potvrdio je da je na granici sa Slovenijom zaustavljena količina od 18.000 tona svežeg krastavaca iz Srbije, jer su u njima pronađeni ostaci fungicida metalaksila.

"Sveži krastavac iz Srbije je zaustavljen na granici sa Slovenijom, jer je u njemu nađena supstanca fungicid metalaksil iznad dozvoljene granice pravilnika", naveo je Milosavljević.
Dodao je da proces analize još uvek nije završen, precizirajući da su kolege iz Slovenije radile analize u dve laboratorije i da su dobijeni različiti rezultati.

"Jedna alaliza je pokazala veće količine ove supstance od dozvoljene granice, dok je druga analiza pokazala njeno prisustvo u granicama. U ovom trenutku radi se superanaliza u Sloveniji i očekujemo konačan odgovor", navodi Milosavljević.

Zbog toga što je još uvek proces analize u toku, kako je dodao, ova pošiljka krastavaca iz Srbije nije vraćena nazad.

"Od ponedeljka ćemo dobiti punu informaciju o tome šta se dešava, tražili smo i usmeno da nam kažu o čemu se radi. Videćemo na kraju da li će krastavci biti uništeni ili će biti vraćeni nazad. To sve zavisi od rezultata superanalize koja je u toku", naveo je Milosavljević.

Fungicid metalaksil se koristi protiv truleži

Na pitanje šta će se desiti, ukoliko se sporna pošiljka vrati u Srbiju, objasnio je da će ona prvo biti ponovo analizirana na samoj našoj granici i da će se na osnovu tih rezultata odlučivati o merama koje će biti dalje preduzete, odnosno da li će pošiljka biti uništena ili će se naći na tržišu ako je potpuno ispravna.

Poručio je i da je fungicid metalaksil, za koji se kaže da je pronađen u krastavcima, supstanca koja se koristi protiv truleži i da ona nije zabranjena niti štetna, kao i da je tako označava i EU.

"Mi se svake godine usaglašavamo sa EU i jednake su nam mere i granice kada je reč o ovim supstancama", navodi Milosavljević i dodaje da se, ipak, dešavaju iskakanja prilikom upotrebe tih sredstava.

Prema njegovim rečima, proizvođači i izvoznici iz Srbije moraju da imaju svest i prate što je dozvoljeno, jer će u suprotnom biti kažnjeni za upotrebu svega onoga što nije i što je preko dozvoljenih količina.

"Preporuka proizvođačima je da se strogo drže pravila koja su jasno propisana, kako i na koji način da koriste sredstva za zaštitu bilja", naglasio je on.

"Uprava za zaštitu bilja krenula sa pojačanom kontrolom"

Objasnio je da je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF), koji je i saopštio da su na granici sa Slovenijom zaustavljeni sveži krastavci iz Srbije, sistem koji funkcioniše na nivou Evropske unije i da na njihovom sajtu ima podataka o više od 1.000 presretanja koja su vršena i informacije o neusaglašenim pošiljkama.

"Mi činimo sve da sprečimo ovakve stvari. Ovde je reč o pošiljci koja je inače upućena u Sloveniju 31. avgusta, a analiza je došla tek danas. Dosta je vremena prošlo od tog perioda", naveo je.

Milosavljević je naglasio da je Uprava za zaštitu bilja krenula u međuvremenu sa pojačanom kontrolom svega onoga što se koristi za zaštitu bilja u Srbiji, kako bi se sprečilo da se ovakve situacije dešavaju.

"Trenutno privodimo kraju i završavamo postupak izvozne procedure i usaglašavanja izvoza jabuka za Kinu koja je jako značajno tržište za Srbiju", naglasio je Milosavljević.

Kako je navedeno na sajtu RASFF, dozvoljena količina fungicida metalaksila je 0,01, a pošiljka krastavaca iz Srbije je sadržala 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu. Ova hemijska supstanca spada u acilalanine i uglavnom se koristi za suzbijanje prouzrokovača plamenjače krompira i paradajza.

Agroinfo.rs//una.rs

Pošiljku srpskog krastavca Slovenija zaustavila zbog prisustva fungicida metalaksila

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Slovenački ministar poljoprivrede Jože Podgoršek dao je ostavku nakon afere neplaćanja računa u hotelu „Bohinj” u Bohinju.

Slovenačka vlada je zabranila prodaju gotovo svih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, osim nekoliko izuzetaka

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета