Posledice ovakvog postupka države osetiće poljoprivredni proizvođači, a i potrošači

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Planirane subvencije za ovaj sektor, koji je važan za čitavu državu, smanjene su sa 100,8 na 88 milijardi dinara. Iako se ova odluka direktno tiče poljoprivrednika, posledice ovakvog postupka vlasti osetiće proizvođači, ali i svaki potrošač. Domaća proizvodnja, svakako već devastirana, će dodatno da se smanji. Tako će potrošači praktično zavisiti od hrane iz uvoza.

Za subvencije za poljoprivrednike u narednoj godini opredeljeno je 88 milijardi dinara.

Još kada je planiran budžet za tekuću, 2023. godinu, za ovaj sektor opredeljeno je 68,7 milijardi dinara, ali se usvajanjem rebalansa to promenilo, pa je iznos povećan na 100,8 milijardi.

Dakle, država je drastično smanjila subvencije koje će tokom sledeće godine dati poljoprivrednicima.
Proizvodnja će biti manja, a potrošači će zavisiti od uvoza
Dr Nenad Mitrović, član skupštinskih Odbora za republički budžet i poljoprivredu podseća za “Novu” da je aktuelna Vlada oročena na godinu dana, do decembra, a da za tako kratak period ne može da se napravi bilo kakva reforma u poljoprivredi.

“Godina za nama nije bila u duhu razvoja poljoprivrede, već je cilj bio da se ugase požari i da se poboljša rejting vladajuće stranke. I ovaj budžet je predizborni, a što se tiče poljoprivrede, budžet nema veze sa razvojem ili bilo čime što kažu nauka i struka”, kaže Mitrović. 

Za poljoprivrednike budžet za narednu godinu znači samo jedno – neizvesnost će se samo produbiti. Nakon što država smanji subvencije, potpuno je logično očekivati i dalji pad proizvodnje.

Foto:pivabay

A Mitrović ističe da je situacija sa proizvodnjom hrane u Srbiji već dovoljno loša. “Mi već sada nemamo dovoljno hrane. Kada bismo sada u potpunosti zatvorili granice i zaustavili uvoz, kada bismo zamislili da je Srbija jedna hermetički zatvorena kutija, mi ne bismo imali dovoljno hrane iz domaće proizvodnje. A zahvaljujući smanjenu subvencija, uvoznički lobi će da jača, a domaća proizvodnja će se još više urušiti”, 

Subvencije premale, a poljoprivrednicima sve teže
“Izdvajanje 88 milijardi dinara iz budžeta za subvencije u poljoprivredi je izuzetno malo. Neophodne subvencije eventualno bi pokrilo 120 milijardi”, kaže za “Novu” poljoprivrednik iz Petrovca na Mlavi Danijel Grujić.

A kakva je situacija i sa postojećim subvencijama najbolje govori podatak da su se ratari iz Vojvodine pre samo dve nedelje žalili da im još nisu isplaćeni zahtevi za dogovorene subvencije za suncokret, prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara po kilogramu, koje su podneli u oktobru i novembru prošle godine.

On objašnjava da su poljoprivrednici “žrtvovani”, a da je predstavnicima vlasti bitnije da razdele jednokratnu pomoć penzionerima i ostalim grupama koje su do sada dobijale novac, nego da ulože u poljoprivredu. I ne samo da država ne namerava da poveća subvencije za ljude koji proizvode hranu koju jede gotovo svaki potrošač u Srbiji, već je potpuno nezainteresovana da im pomogne na bilo koji način. Makar to bio i odgovor na mejl.

“Još uvek nisu isplaćene subvencije za kvalitetne priplodne mlečne krave, a kada se mejlom obratimo nadležnima i pitamo ih zbog čega i kada će biti isplaćen novac, oni nas upute da pozovemo call centar Uprave za agrarna plaćanja. Kada pozovemo, sva tri broja su konstantno zauzeta”, objašnjava Grujić.

Naš sagovornik još jednom potvrđuje ono što ljudi iz ove branše dugo ističu – od poljoprivrede teško može da se živi. Mala gazdinstva gase poljoprivrednu proizvodnju, jer su ulaganja velika, a prihodi mali. Niko u politici nije zainteresovan da se pozabavi našim problemima, da se ukine PDV na semenski repromaterijal, veštačka đubriva i sredstva za zaštitu bilja”

 

Agroinfo.rs/ N07S

Posledice ovakvog postupka države osetiće poljoprivredni proizvođači, a i potrošači

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Nedavno su proizvođači u Poljskoj kada su u znak revolta ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede istovarili šlepere ovog voća UPOZORILI SU.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета