Vratimo selu nadležnosti koje mu pripadaju

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić ukazao je na to da sela u kojima živi gotovo četrdeset odsto našeg stanovništva, nisu definisana u zakonu Republike Srbije.

Krkobabić je najavio inicijativu za izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i to u delu teritorijalnih jedinica - gradova, opšina i naseljeneh mesta. Ta naseljena mesta kojih ima 4700 su u stvari sela, a o njima nema ni slova u zakonu, rekao je Krkobabić.Ministar je naveo da sela treba vratiti u zakonske okvire, da se precizno definiše koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština.

Domaćine Srbije moramo da dovedemo u poziciju da mogu da odlučuju, da budu bitni, da se dogovaraju, da planiraju, istakao je ministar.

On se osvrnuo na primere dobre prakse iz susedstva i naglasio da Srbija ima 145 opština, a za razliku od naših suseda Hrvatske i Slovenije, po tom pitanju smo ostali zarobljeni u vremenu. Danas Hrvatska ima 429 opština, Slovenija preko 210, a daleko su teritorijalno manje od Srbije. Da ne govorimo da neke zemlje imaju i po nekoliko hiljada opština. Nije poenta samo u pojmu opštine, nego šta ta pojam nosi. Moramo da vratimo selu nadležnosti koje mu pripadaju i to su ključne stavri koje ću lično da iniciram i kojima će se Ministarstvo za brigu o selu baviti, poručio je Krkobabić.

Izvor:srbija.gov.rs

Vratimo selu nadležnosti koje mu pripadaju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.

Od početka godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca.

Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.

Život jedne prosečne sredovečne žene koja nije u stalnom radnom odnosu u nekoj firmi, već samo domaćica u Srbiji. Znate li šta to znači? Ne, ne znaju svi! Znaju samo one žene koje tako žive!!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета