Prijava sezonskih radnika putem interneta za nekoliko minuta, olakšava proces i radnicima

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Sezonski rad je najzastupljeniji u poljoprivredi i upravo za potrebe ove delatnosti nastao je portal www.sezonskiradnici.gov.rs. Prijava jednog „sezonca“ traje samo par minuta, a radniku mnogo znači jer ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, kao i pravo na penziono i invalidsko osiguranje.

„Od početka rada ovog portala elektronski je angažovano nešto više od 87900 sezonskih radnika. Svi radnici dolaze iz sektora poljoprivrede, s obzirom da se navedenim Zakonom i dalje uređuje angažovanje isključivo u ovom sektoru. Kada smo uradili prvu analizu efekata i videli da ovo rešenje daje dobre rezultate, preporučili smo da se zakon proširi i na druge oblasti u kojima postoji potreba za sezonskim ili privremenim i povremenim poslova, kao što su turizam i ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućno-pomoćni poslovi, ali su te izmene i dopune zakona i dalje u fazi nacrta“, kaže Jovana Perić, saradnica za regulatornu reformu NALED.

Glavna prednost jeste pojednostavljen postupak prijave, pa tako procedura koja je ranije trajala oko 5 sati mesečno, sada traje samo par minuta. Za poslodavca prijava iziskuje minimalno zalaganje, a radniku mnogo znači, jer na taj način ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, kao i pravo na penziono i invalidsko osiguranje. 

Zanimljiv je podatak da, iako je većina angažovanih sezonaca iz Srbije, do sada je registrovano oko 2200 radnika iz Uzbekistana, Egipta i Indije.

Najviše prijava za sada je stiglo iz Vojvodine, ali i okoline Zaječara i Smedereva.

„Poslodavac može biti preduzetnik ili pravno lice, kao i fizičko lice. Potrebno je da preduzetnik ili pravno lice obavljaju delatnost u sektoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i registrovano je u Agenciji za privredne registre (APR). Poslodavac koji kao fizičko lice želi da angažuje sezonske radnike, mora biti nosilac ili član poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, bez obzira na to da li je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Kada se radi o angažovanju stranog radnika, procedura je slična“ dodaje Jovana Perić.

Sezonski radnici mogu biti i strani državljani čije je boravište u Srbiji prijavljeno MUP-u. S obzirom na to da angažovanje na sezonskim poslovima predstavlja rad van radnog odnosa, na njih se ne primenjuju posebni uslovi za zapošljavanje stranaca i važe isti uslovi kao i za sva druga lica koja su državljani Srbije.

Agroinfo.rs/bif.rs

Prijava sezonskih radnika putem interneta za nekoliko minuta, olakšava proces i radnicima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Jedan od najvećih pomaka u borbi protiv sive ekonomije i rada na crno u našoj zemlji predstavlja početak primene Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Sezonska radna snaga u poljoprivredi iz godine u godinu predstavlja sve veći problem. Iako su ovakvi poslovi često mnogo bolje plaćeni od drugih, i dalje postoji problem da se, recimo. u sezoni pristizanja voća nađe dovoljan broj radnika za branje.

Reformski korak u oblasti zapošljavanja značajno smanjio rad na crno. Sistem elektronskog prijavljivanja kojim rukovodi Poreska uprava, a kojem se može pristupiti na portalu www.sezonskiradnici.gov.rs jednostavan je za prijavu – svaki dan se, u svega par koraka, prijavi koliko je radnika angažovanih u tom momentu i na kojim poslovima

Prvi nacrt izmena i dopuna Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, kojim bi model prijave uspešno uveden u poljoprivredi bio proširen na nove sektore, mogao bi da bude spreman već do februara, a u primeni sredinom 2021. godine, najavljeno je na prvoj sednici Vladine međuresorne radne grupe za izradu ovog propisa.

Najmanje 80.000 radnika na građevini, pomoćnih barmena i konobara, bebisiterki, spremačica i sličnih profesija radi na crno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета