Proizvođači i izvoznici od Vlade traže slobodan izvoz brašna i uvođenje kvota za kukuruz i pšenicu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Grupacija proizvođača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvođača i izvoznika žitarica i Produktne berze zatražili su od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna. Osim toga, zatražili su i uvođenje izvoznih kvota za pšenicu i kukuruz.

– Na zajedničkom sastanku predstavnika udruženja „Žitounija“ i „Žita Srbije“ i Produktne berze zatraženo je od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i izvoz pšenice i kukuruza uz definisanje maksimalnih kvota – rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Aleksandar Bogunović.

Predstavnici udruženja ocenili su da dugotrajna zabrana izvoza brašna, pšenice i kukuruza može da izazove probleme i po prolećnu setvu, jer je poljoprivrednicima neophodan novac da bi mogli da je finansiraju.

Dodaje se da će posledice snositi kako proizvođači, tako i izvoznici koji izvoze preko luka jer ne mogu robu da plasiraju, a potpisali su ugovore.

Izvoznici su, prema rečima Bogunovića, robu naplatili po važećim cenama, pa je iz tog razloga neophodno da pravovremeno i pre eventualnog pada cena na tržištu, realizuju ugovorene poslove.

Bogunović je ocenio da je plasman brašna u prethodnim godinama padao i da je sada dobra prilika da se povrati poverenje tradicionalnih kupaca i poveća izvoz kroz višu fazu prerade pšenice.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Proizvođači i izvoznici od Vlade traže slobodan izvoz brašna i uvođenje kvota za kukuruz i pšenicu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda važnih za stanovništvo. Zbog dovoljnih količina, predlaže se slobodan izvoz brašna sa domaćeg tržišta.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Agroanalitičar Goran Đaković rekao je da smo ponovo oborili rekord što se tiče izvoza voća - prošle godine inkasirali smo 824,1 milion evra, a samo od malina zaradimo 300 miliona evra.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета