Proizvođači vina pogođeni vanrednom situacijom

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Mere obustave rada kafića, hotela i restorana uticale su negativno na proizvođače vina. Zbog celokupne situacije kako u većim tako i u manjim vinarijama problem nastaje i u gomilanju zaliha vina iz prethodne godine čime se povećavaju troškovi proizvodnje i za ovu sezonu

Najveću prodaju, pored ugostiteljskih objekata, vinarije su imale u vinotekama dok je kod većih proizvođača vina obustavljen i izvoz.

Zbog celokupne situacije kako u većim tako i u manjim vinarijama problem nastaje i u gomilanju zaliha vina iz prethodne godine čime se povećavaju troškovi proizvodnje i za ovu sezonu.

Vinarija ”Aleksandrović” u selu Vinča kod Topole sa 75 hektara vinograda jedna je od najvećih vinarija u Šumadiji. Godišnja proizvodnja ove vinarije iznosi i do 300.000 boca vina, a oko 25 odsto odlazi u izvoz. “Mi smo apsolutno pogođeni iz prostog razloga što su naši kupci kako u zemlji tako i u regionu i u daljim izvoznim tržištima prvenstveno restorani, vinski barovi, hoteli i vinoteke dakle kako je to stalo stala je i naša prodaja”, navodi Božidar Aleksandrović, iz vinarije ”Aleksandrović”.

Zbog novonastale situacije vina se prodaju preko interneta i preko klubova ljubitelja vina međutim to nije dovoljno da pokrije velike troškove proizvodnje.

“Potrebno je primiti novo grožđe i potrebno je osloboditi sudove, bačve i buriće, tankove sa vinima iz berbe iz 2019. godine što iziskuje neverovatne investicije i ulaganja – po jednom hektaru negde oko 4.000 evra je potrebno investirati do berbe”, isiče Aleksandrović.

Pored većih vinarija problem takozvanog finansiranja zaliha vina iz prethodne godine pogađa i manje vinarije. Nemanja Arsenijević u svojoj vinariji u selu Vinča proizvodi oko 30.000 boca vina godišnje.

“Naravno problem će biti i sa naplatom, problem će biti i pokrenuti ponovo taj proces rada a što se tiče same proizvodnje vina polako nam se gomilaju zalihe. Mislim da ćemo negde od avgusta uspeti nekako da se vratimo na neki nivo od februara, januara koji smo ostvarili za sebe kada je prodaja u pitanju”, navodi Arsenijević.

Obustavljen vinski turizam

Vinski turizam čija sezona počinje sa prvim prolećnim danima takođe je obustavljen. Za sada se vinari iz Šumadije nadaju da će do berbe uspeti da povrate prodaju koju su imali pre proglašenja pandemije.

Izvor: agronews.rs

Proizvođači vina pogođeni vanrednom situacijom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otpočelo je izradu nacrta zakona kojim se uvodi sistem provera celog lanca proizvodnje hrane u zemlji, po principu – od njive do trpeze, kao i sistem kontrola hrane iz uvoza.

Poljoprivredna inspekcija nastavlja intenzivne kontrole u cilju zaštite potrošača i pružanja visokog nivoa bezbednosti hrane na tržištu Srbije.

Dok se mnogi raduju prvim kilogramima domaćih trešanja na proleće, ovogodišnja sezona je ponovo otvorila večito pitanje — zašto nas ovo ukusno voće košta koliko i luksuzni desert u restoranu?

Pod organskom proizvodnjom u Srbiji nalazi se svega dva odsto lekovitog bilja, zbog čega bi u budućnosti trebalo raditi na razvoju tog sektora, izjavila je danas posebna savetnica ministra poljoprivrede Tatjana Brankov na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Poziv mlekara i stočara nadležnim državnih organima na razgovor, zbog, kako su naveli, „neodrživog stanja u poljoprivredi“ za sada je okončan porukom da “Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje otvoreno za saradnju i dijalog sa poljoprivrednim udruženjima“, ali da će udruženja morati da „pokažu svoju reprezentativnost na transparentan način“, ne navodeći na šta su tačno mislili

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pojačalo je tokom maja nadzor i kontrolu prometa hrane životinjskog porekla.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета