foto: pixabay

foto: pixabay

Poziv za finansiranje inovacija iz sveta robotike, poljoprivrede, istražuivanja, nauke, razvoja i poslovanja

Otvoren je prvi poziv za finansiranje inovativnih eksperimenata u okviru evropskog projekta "agROBOfood“. Ovaj projekat je finansiran iz programa Evropske Unije Horizont 2020 i povezuje svet robotike, poljoprivrede, istraživanja, nauke, razvoja i poslovanja. 

Prvi otvoren poziv traje do 31. maja, 2020. godine, a početak implementacije za izabrane projekte je septembar 2020. godine.

Kroz projekat "agROBOfood" u saradnji sa 38 partnera iz Evrope,  Institut BioSens podstiče građenje snažnog evropskog ekosistema koji će omogućiti efektnu primenu robotskih tehnologija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.U okviru projekta realizovaće se sedam inicijalnih inovativnih eksperimenata sa različitim fokusom. Na primer: razvoj robotske ruke za sakupljanje uzoraka zemljišta, unapređenje sistema za automatsko branje povrća u staklenim baštama, uvođenje robota za rad na niskim temperaturama i slično.

Eksperimente će nadgledati mreža Digitalnih Inovacionih Habova uspostavljenih u 7 regionalnih centara. Za naš region to je Institut BioSens koji će eksperimentima pomoći da dostignu tehničku i tržišnu zrelost.

Prvi otvoren poziv nudi ukupno 2,65 milona evra i to od 300,000 do 500,000 po konzorcijumu.  Usmeren je ka malim i srednjim preduzećima iz cele Evrope kojima su neophodna sredstva, kao i tehnička podrška kako bi razvili svoja inovativna rešenja u oblasti robotike, primenjiva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Ovaj poziv namenjen je preduzećima koji ispunjavaju sledeće uslove:

- Rešavaju realan problem u poljoprivrednom sektoru
- Imaju oformljen konzorcijum koji se sastoji od 2 do 5 članova (malih i srednjih preduzeća)
- Svi članovi konzorcijuma su aktivna registrovana preduzeća
- Konzorcijum se sastoji od bar jednog krajnjeg korisnika (npr. poljoprivredno gazdinstvo) i najmanje jednog preduzeća koje razvija tehnološka rešenja (npr.preduzeće koje razvija robotska rešenja za poljoprivredni sektor)
- Konzorcijum je uspostavio kontakt sa regionalnim Digitalnim Inovacionim Habom. Za naš region to je Institut BioSens. Kontakt osoba je Staša Stojkov Rošić.
- Inovativno rešenje je bazirano na robotskim tehnologijama

Detaljnije informacije o samom projektu i procesu prijave mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Instituta BioSens, a dodatna pitanja pošaljite na E-mail adresu: stasa.stojkov@biosense.rs.

 

Izvor: poljosfera.rs

Projekat "agROBOfood"

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета