Projekat Jadar: Javiće se uticaj na životnu sredinu, ali 'ne i na poljoprivredu'

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vesna Prodanović, generalna direktorka Rio Sava Eksplorejšn, dela Rio Tinto, izjavila je danas da projekat „Jadar“ neće uticati na poljoprivredu, zato što se uglavnom radi o zemljištu treće i četvrte kategorije, te da nije u potpunosti sigurno da neće doći do zagađenja reke.

Potvrdila je da će projekat imati uticaj na životnu sredinu, ali je naglasila da se rizici planiraju, kao i kontrola rizika, te da će se planirati i scenariji havarije i rešenja za njih.

Navela je da je sve učinjeno da do zagadjenja Jadra ne dođe, ali i da ništa na svetu nije 100 odsto sigurno, zbog čega je planirano više sigurnosnih krugova da se to spreči, da se svaki dan kontroliše kvalitet vode i da se razvija plan šta će biti ukoliko se nešto dogodi.

Rečeno je i da Rio Tinto ima obavezu praćenja aktivnosti nakon završetka projekta od najmanje 30 godina, te da je u planu permanentna sanacija i rekultivacija područja.

Navedeno je da  planirano da se opasne hemikalije transportuju železnicom, ali i kamionima, te precizirano da se neće prevoziti hemikalije koje već ne koriste i druge kompanije u Srbiji.

Prodanović je naglasila i da projekat neće uticati na kulturno nasledje poput Tršića i manastira Tronoša.

Navela je da kompaniji nije stiglo obaveštenje države o mogućem referendumu u vezi sa projektom „Jadar“, ali je navela da bi, ukoliko bi se održao i bio negativan, kompanija morala da zauzme stav, zato što ne postoji pravni okvir po kojem dozvole ne važe, ako je referendum negativan.

- U slučaju da referendum bude negativan kompanija će morati da zauzme svoj stav, videćemo šta je stav države. Ne postoji pravni okvir koji kaže da, ako je referendum negativan, onda ne važe dozvole. Pravni okvir za to nije razjašnjen, ali ćemo se prilagoditi onome što u tom trenutku država bude postavila nama kao okvir - rekla je ona na konferenciji za novinare, a prenosi Beta.

Prodanović je dodala kao smatra važni da ako do referenduma dodje, da svi zainteresovani budu potpuno informisani o projektu.

Ona je istakla da niko iz kompanije ne želi da se Rio Tinto i projekat posmatra „kao poluga u političkom nadmetanju“, istakavši da je ovo industrijski projeket, investicija u Srbiju.

Na pitanje da prokomentariše to što su opzicione partije protiv projekta, ona je navela kako smatra da bi se to promenilo ukoliko bi došli na vlast.

- Moje mišljenje je da bilo ko da dodje na vlast od sadašnjih opozicionih partija podržavaće projekat, jer je vaoma dobar za Srbiju. Svaka odgovorna vlast imaće taj pristup - rekla je Prodanović.

Dodala je i da se projekat nalazi u fazi studije izvodljivosti što znači da je još u toku kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije i pripremaju se sve studije, a pre svega Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti dostupna javnosti i u kojoj će javnost prvi put moći da vidi završene tehničke projekte.

- Sve što se sada priča, neke ketaklizmične procene da će se na otvorenom prskati sumporna kiselina, to su provizorni komentari. Zbog toga bih zamolila za strpljenje stručnu i zainteresovanu javnost, da sačeka sa komentarima dok kompanija ne izadje sa tehničkom dokumentacijom - kazala je ona.

Rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja Nikola Šunjić kazao je da je do sada poslato 64 ponuda za parcele i 77 za objekte koji se nalaze na mestu planiranog rudnika, koji će obuhvatati 400 hektara, te da je do sada 98 odsto gradjana prihvatilo ponude.

- Toliko ponuda je poslato, jer fizički nije moglo više, a ima i dosta parecla sa nerešenim imovinsko-pravnim statusom, što će uzicati na dinamiku otkupa zemljišta - rekao je on.

Agroinfo.rs/beta.rs

Projekat Jadar: Javiće se uticaj na životnu sredinu, ali 'ne i na poljoprivredu'

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je litijum kritična mineralna sirovina na globalnom nivou i velika razvojna šansa za Srbiju.

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета