ZASEJANO ČAK 720.000 HEKTARA: Zima pogodovala razvoju pšeničnih polja

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ova zima izuzetno je pogodovala razvoju pšeničnih polja. Snega je bilo svega dva puta po nekoliko centimetara, a par hladnih dana došli su u pravom trenutku kako bi ratari mogli da prihrane žitna polja. Od prethodne jeseni pored mineralnih đubriva primenili su i nove preparate.
 
Dragan Raca iz DOO Raca kaže da imaju za ovu godinu posejano u količini oko 8.000 ha pšenice, a đubrenje su vršili jedan deo sa mapom, drugi deo sa mešanim đubrivima i jedan deo sa GEO2, piše portal Ekapija. - Sada gledamo pšenica jako dobro izgleda, jako dobro je zasnovala sam sklop biljke i biljke su u dosta dobrom stanju. Znači vidi se da je poboljšanje sa ovim GEO2. On daje neku energiju veću, ne znam šta to radi, ali daje nešto da pšenica izgleda bolje od ostalih. Ova sada kiša od četrdeset litara ovo se nije desilo odavno, za početak marta da padne četrdeset litara kiše to će đubrivo da aktivira u 100% iznosu - naveo je Dragan Raca.
 
Vlada li interes za primenom novih preparata kod naših ratara?
 
- GEO2 je u poslednjih godinu dana došao u Srbiju i našao svoje mesto u svim granama ratarstva, povrtarstva i voćarstva. Konkretno kod pšenice radili smo jako puno ogleda i svugde su nam rezultati pokazali da je to aktivator i poboljšivač zemljišta i da on jako deluje kod teških zemljišta kao što je ovo u Banatu. Teško ga je obezbediti, imamo ga za sada dovoljno, ali je potrebno dobro se pripremiti za drugi deo proleća i naravno za jesen, jer je jako velika potražnja iz svih evropskih zemalja. Nadamo se da ćemo ga imati dovoljno - poručuje Borivoje Jakovljević, savetnik Šmek komerc.

Proizvođačima sada preostaje da prate pšenična polja zbog pojave mogućih bolesti i štetočina, i na vreme pripreme potrebnu zaštitu.

ZASEJANO ČAK 720.000 HEKTARA: Zima pogodovala razvoju pšeničnih polja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета