Provera poljoprivrednih prskalica biće obavezna od početka 2022. godine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Iako je više puta najavljivana pa odlagana, provera poljoprivrednih prskalica bi trebalo da postane obaveza poljoprivrednika počev od 1. januara 2022. godine.

Ova provera će se sprovoditi na osnovu Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, a stručnjaci smatraju da će ova mera biti posebno korisna vlasnicima čije su prskalice starije više od deset godina kako bi im se ukazalo na nedostatke koje je potrebno otkloniti radi redukovanja nepotrebnog rasipanja mineralnih đubriva.

Stručnjaci navode da prskalicu treba češće proveravati zbog toga što se koristi najviše u periodu pre setve i nakon nicanja biljke. Na osnovu popisa poljoprivrede, svako treće registrovano gazdinstvo ima prskalicu, a zbog česte upotrebe je isplativije imati je u vlasništvu nego je stalno iznajmljivati.

Osim najavljene provere prskalica, moguće je da će se sprovesti i obuka poljoprivrednika za rad sa njima. Od 600 do 1.000 litara preparata ne dopre do biljke, već padne na zemljište ili se rasprši u vazduh. Predviđeno je da provera prskalica obuhvati kontrolu protoka i pritiska na pumpi i ispravnost dizni. Ovakva vrsta provere i obuke omogući će da ceo proces bude učinkovitiji uz što manje gubitke.

Agroinfo.rs

Provera poljoprivrednih prskalica biće obavezna od početka 2022. godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, proizvodni zasadi bresaka i nektarina se nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova (BBCH 71-73), prenosi portal Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Na području Srbije setva kukuruza je još uvek u toku, a usevi iz najranijih rokova se nalaze u fazi razvoja prvih listova. Ove godine se registruju veće brojnosti kukuruzne pipe, dok se u usevima pšenice i ječma registruje pepelnica, odnosno pegavost.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, zasadi bresaka se na području Srbije nalaze u fazi - cvetovi se smežuravaju: većina latica opada do faze kraj cvetanja: sve latice opale, javljaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

S obzirom na to da su u usevima strnih žita primetni korovi, preporuke su da proizvođači, čim to vremenski uslovi dozvole, preduzmu herbicidni tretman u cilju smanjenja konkurencije korova prema gajenim biljkama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета