PRŠUTIJADA će se održati 14. februara na Zlatiboru, dok bi SLANINIJADA u Kačarevu mogla da se pomeri za mart!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Sajam suhomesnatih proizvoda Pršutijada biće održan 14. februara na Zlatiboru, najavljeno je na sajtu Opštine Čajetina. Pričali smo i sa članom organizacije Slaninijada, Vladom Stoicovim.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u zemlji, 21. Sajam suvomesnatih proizvoda Pršutijada neće biti održan u Mačkatu kao ranijih godina. Dobitnici zlatnih plaketa u pet kategorija, za ovu godinu izlagaće svoje proizvode u nedelju 14. februara na početnoj stanici Gold gondole na Zlatiboru u periodu od 8 do 17 časova.

Osim tradicionalnih suvomesnatih proizvoda na ovom događaju biće i proizvođača sa svojim autentičnim proizvodima sa teritorije opštine Čajetina sir i kajmak mlekare Naša Zlatka, kao i med, rakija, slatka i džemovi, koji nose žig garncije “Dobro sa Zlatibora”.

Kontrolu kvaliteta suvomesnatih proizvoda vršiće Jugoinspekt iz Beograda. Organizatori manifestacije su Opština Čajetina i PD Zlatiborski eko agrar.

Kačarevako udruženje žena Etno-kutak je, zajedno sa članom organizacije Slaninijada Vladom Stoicovim, došlo na ideju da priredi takmičenje za najbolje pripremljene pihtije. U konkurenciji je bilo osam uzoraka, a ocenjivao ih je petočlani žiri, kojim je predsedavala Zora Ljubičić.

Tako su, nakon degustiranja i sagledavanja vizuelnog izgleda, za najbolje pihtije proglašene one koje je napravila Zora Čubrić, drugo mesto osvojila je Ljiljana Jovanov, a treća je bila Mileva Petkovski.

Organizatori nameravaju da ovo nadmetanje učine tradicionalnim, kao i da uvećaju broj takmičara.

Što se tiče Slaninijade, Stoicov navodi da je podnet zahtev nadležnim državnim i gradskim organima da ova manifestacija bude održana polovinom marta, naravno, pod uslovom da to dozvoli epidemiološka situacija.

Izvor: agroportal.rs

PRŠUTIJADA će se održati 14. februara na Zlatiboru, dok bi SLANINIJADA u Kačarevu mogla da se pomeri za mart!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Kačarevu je 3. marta 2022. godine počela 35. po redu "Slaninijada" koja će na programu biti do 6. marta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета