Prva digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše u našoj zemlji

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Srbija bi uskoro trebalo da dobije prvu digitalnu mapu pčelinjaka i pčelinje ispaše, koja bi bila jedina i u regionu. Ovaj projekat realizovaće Udruženje za očuvanje zdravih stilova života „Bio pčelinja klinika“ iz Bačkog Novog Sela.

Ovo udruženje dobilo je za taj posao podršku od Trag fondacije. Reč je o projektu “Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač” koji će trajati devet meseci i koji, pored izrade digitalne mape pčelinjaka i ispaše, za cilj ima povećanje kapaciteta za zdraviju poljoprivrednu proizvodnju u ovoj opštini.

-Stvaranjem digitalne mape pčelinjaka i pčelinje ispaše i edukacijama o tome kako se ta mapa koristi i zašto je neophodna, omogućićemo evidenciju o tačnom broju pčelinjaka, broju košnica, evidenciju o kretanju pčelinjaka unutar opštine „naših“ pčelara kao i pčelara koji periodično dolaze na teritoriju opštine Bač na određenu pašu ili čak na ovoj teritoriji imaju i svoje zimovnike – objašnjava u razgovoru za Agrosmart Jozef Gašparovski, osnivač “Bio pčelinje klinike”.

Osim toga, mapa će sadržati evidenciju o šumama (oko 5.000 hektara na teritoriji opštine), znaće se da li je drveće-rastinje u tim šumama medonosno, a ova digitalna platforma daće i položaj prilaznih, atarskih puteva. Takođe, pružiće informacije gde je šta posejano od jednogodišnjih useva a može biti medonosno (npr. uljana repica, suncokret..), ili upozoravajuće zbog moguće hemijske zaštite koja bi mogla nepovoljno uticati na pčele.

 

-U ovom trenutku ništa od ovih podataka ne postoji, što doprinosi trovanju pčela, nekontrolisanom razvoju bolesti ili pak sukobu među pčelarima usled postavljanja pčelinjaka preblizu jedan drugome – navodi Gašparovski.

Po njegovim rečima digitalna metoda mapiranja i elektronska obrada podataka sastojala bi se od izrade elektronske karte pčelinjaka zasnovane na gugl mapama, kojoj bi mogli da pristupaju svi zainteresovani. Stvaranjem i objavljivanjem digitalne mape doprinelo bi se prevenciji bolesti kontrolom kretanja pčelinjaka, pogotovo onih koji dolaze na pašu iz drugih opština kao poboljšanje veterinarske intervencije kod pojave bolesti.

-Uspostavljen bi bio jedinstven katastar pčelinjaka, i stalni i promenljivi. Takođe bi se doprinelo održanju pčelinjih društava, smanjenju troškova i povećanju produkcije pčelinjih proizvoda ali i povećanim prinosima po površini u poljoprivredi i voćarstvu – objašnjava Gašparovski.

On ukazuje na to da pčelarstvo postaje poslednjih godina sve ugroženije pretnjama do kojih dolazi zbog intenzivne poljoprivrede i klimatskih promena i da pčelari traže načina da se odbrane. Jedna od prilika za pčelare opštine Bač je i realizacija ovog projekta.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Prva digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše u našoj zemlji

Komentari

How Are Doxycycline and Bactrim Different generic cialis no prescription

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета