Rafovi prazni: Mlekare smanjile proizvodnju za 30%

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Sve je počelo pre nekoliko dana sa nestašicom dugotrajnog mleka, ali se alarm zvanično upalio kada je u radnjama postalo nemoguće pronaći i kratkotrajno mleko sa bilo kojim procentom masti. 

- Javna tajna je da mleka nema, a još je pogubnije to što nema odakle da se uveze iz Evrope“, upozorio je proizvođać Nenad Plazinić iz čačanskog sela Mršinci.

Ovo upozorenje koje je Nova.rs objavila prošle nedelje postalo je realnost. Našem portalu obratilo se više čitalaca koji su upozorili da su rafovi u kojima stoji mleko prazni ili poluprazni.

Slika koja zastrašuje i podseća na 90', a pre samo nekoliko meseci ponovo smo je ponovo doživeli kada je vladala nestašica šećera. Sada je na redu nestašica mleka i nova muka za sve potrošače.

Nestašica mleka u marketima – mlekare su smanjile proizvodnju za 30 odsto, saznaje Nova.rs. Prazni rafovi u marketima na kojima stoji mleko u tetrapaku, a od skora i kratkotrajno u flašama, slika je koja se ovih dana može videti u većini lanaca prehrambene robe u Srbiji. Kako saznajemo, dva su razloga.

Prvi leži u tome da je niska otkupna cena naterala mnoge stočare da smanje broj krava, a drugi manje poznati javnosti, odnosi na veliki izvoz mleka. Količine koje stignu brzo se rasprodaju, pa su rafovi u prodavnicama uglavnom prazni, što kod kupaca izaziva zabrinutost.

- Jutros sam hteo da kupim Imlekovu flašu mleka od litar i po, sa 2,8 odsto mlečne masti, i nema. Na rafovima gde je stajalo, naslagali su jogurt, kako se ne bi primetilo da nema mleka. Čak i pored cene od 175 dinara, nema ga. Zabrinuo sam se“, kaže jedan od penzionera iz Kraljeva kojeg smo zatekli u marketu kako pogledom pokušava da pronađe flašu mleka.

Prodavci samo sležu ramenima, a na pitanje zašto nema mleka, odgovora nema. Smanjena količina mleka u tetrapaku koje se distribuira marketima, počela je da se primećuje u poslednjih više od mesec dana. Sada skoro i da ne stiže. Ali, kada se primetilo da manje ima i kratkotrajnog, alarm za uzbunu kod građana se uključio.

Mleka će biti sve manje, jer je u Srbiji sve manje krava, a razlog tome je niska otkupna cena koju nude mlekare, ali i slaba zainteresovanost države da konkretnije pomogne proizvođačima mleka.

- Smanjena je proizvodnja sirovog mleka. Otkupna cena je direktno uticala na to. Prema nekim projekcijama, mlekare su u poslednjih mesec dana smanjile proizvodnju za čak 30 odsto. To je mnogo. S druge strane, niko ne zna koliko mleka Srbija izvozi na evropsko tržište koje donosi bolju zaradu od domaćeg. Zato je najverovatnije i smanjena distribucija mleka u našim marketima“, kaže za Nova.rs izvor iz jedne od srpskih mlekara.

Po Uredbi o ograničenju cena iz oktobra prošle godine, sve mlekare i prerađivači u Srbiji, obavezni su da na tržište plasiraju istu količinu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti, koju su plasirali u periodu prošle godine po nepromenjenoj ceni. 

Niš

Ponuda mleka u radnjama u Nišu poslednjih dana osetno je smanjena, iako je taj preko potreban proizvod, drastično poskupeo. Rafovi u kojuima se prodaje pasterizovano mleko su poluprazni, a slična situacija je i sa frižiderima u kojima se prodaje sveže mleko.

U malim radnjama može se pronaći tek po koja kutija mleka i to samo jednog proizvođača, dok su ranije u tim radnjama bile barem tri, četiri vrsta mleka. Litar pasterizovanog mleka mogao se, pre nego što je krenuo talas poskupljenja, kupiti i za manje od 80 dinara, a sada nigde ne može da se nađe za manje od 110 dinara.

Značajno je smanjena i ponuda sireva u popularnim „mlekaricama“, a prodavačice kažu da je razlog nestašica mleka. „Ljudi u selima na jugu Srbije koji su čuvali po jednu ili dve krave, prodali su ih jer im se ne isplati da ih čuvaju. Mleko u otkupu je jeftinije od kisele vode, a stočna hrana je mnogo poskupela. Krave su završile u klanicama i sada nestašica mleka i sireva ne treba da čudi“, rekla je jedna od prodavačica.

Kilogram „sitnog“ sira koji se nekada u „mlekaricama“ prodavao za 220 dinara, sada košta 450 dinara, dok su ostali sirevi koji su se prodavali za 350 dinara, sada koštaju 450 ili 500 dinara.

Čačak

U čačanskim prodavnicama vlada nestašica mleka, a trgovci kažu da ove osnovne životne namirnice tek neće biti.

"Evo i sami vidite da je prazna vitrina gde stoji. Dobili smo informacije od dobavljača da ga skoro neće ni biti u veleprodajama", ispričala nam je vlasnica jednog trgovinskog objekta. Naša sledeća sagovornica, Veka iz Preljine navodi da je, kao i svakog jutra otišla po hleb, namirnice za ručak, ali i mleko. "U toj radnji, gde stalno pazarim zatekla sam jedan litar, ali samo jedan litar vitaminiziranog mleka. Ovo je strašno, u kakvoj zemlji živimo. Sa ekrana 'med i mleko', a u realnosti ništa", zaključila je ona za Nova.rs.

 

Rafovi prazni: Mlekare smanjile proizvodnju za 30%

Komentari

Pored ovolikog krava u Srbiji nema mleka?A Crna Gora ,primorje puno našeg mleka,a Srbija ga nema.Sram vas bilo.Sopstveni narod uskraćujete za ulje šećer,za sve i svašta.Pričate bajke,a realnost je sramna !

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako mleko može da traje relativno dugo u frižideru, postoji jedan trik kako da traje tri nedelje, pa i duže, piše britanski “Ekspres”.

Nadležne inspekcije će u cilju zaštite potrošača svakako sprovesti pojačane kontrole

Često smo u dilemi koja vrsta mleka je najbolja i najzdravija, ali nutricionisti su konačno dali odgovor.

Kriza u Ukrajini donosi sa sobom ogromne poremećaje na svim nivoima, a svetski ekonomisti su izjavili da ćemo se susresti sa najvećom nestašicom žita u istoriji.

Veštačko đubrivo u Srbiji, za manje od godinu dana, poskupelo je više od 100 odsto. Za kilogram uree treba izdvojiti više od 105 dinara, a zabeležene su i nestašice.

Na našim prostorima odavno je poznato da kozje mleko jača imunitet, ubrzava metabolizam i štiti kod mnobrojnih bolesti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета