Rastu cene kukuruza i pšenice na berzi

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Tokom protekle nedelje na novosadskoj Produktnoj berzi došlo je do rasta cene kukuruza i pšenice, dok soja beleži stagnaciju cene. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.746 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 56.023.264 dinara

Kukuruz je zadržao količinski primat u trgovanju u odnosu na ostale primarne poljoprivredne proizvode sa ukupno prometovanom količinom od 1.450 tona. Kupci su uglavnom bili izvoznici u zemlje regiona. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 16,80 din/kg do 17,50 din/kg bez PDV-a (18,48 din/kg do 19,25 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice je viša za 4,48%. Ponude na paritetu CPT luka nije bilo, zbog cene na domaćem tržištu koja je iz dana u dan rasla.

Kupoprodajni ugovor za soju je zaključen po ceni od 43,50 din/kg bez PDV-a (47,85 sa PDV-om). Na osnovu ponude i potražnje možemo reći da je ova uljarica zadržala isti cenovni nivo u odnosu na prethodnu nedelju. Na domaćem tržistu više interesovanja je bilo za sojom novog roda. Tražnja je bila na cenovnom nivou od 335 eur/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, na paritetu CPT luka sa isporukom robe septembar/oktobar.

Pšenica minimalne hektolitarske mase 76 kg prometovana je po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a (19,80 sa PDV-om), dok je kupoprodajni ugovor za pšenicu sa boljim parametrima kvaliteta (hl 79 kg) zaključen po ceni 18,50 din/kg bez PDV-a (20,35 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju cena je viša za 2,43%.

Stočni ječam rod 2020. godine (hl 65) prometovan je po ceni od 14,80 din/kg bez PDV-a (16,28 sa PDV-a).

agronews.rs

Rastu cene kukuruza i pšenice na berzi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Od početka godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета