Rod šljive za trećinu manji očekuju stručnjaci

Od zasada koji su dobro rodili do onih gde plodova neće biti ni za slatko – tako uoči početka berbe izgledaju šljivici u Srbiji, zbog čega poljoprivredni stručnjaci očekuju skoro za trećinu manji rod šljive

Zbog deficita, slično malini, sledi i znatno viša otkupna cena nego ranijih godina. Po rečima Srđana Stanojlovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, rod srpske nacionalne voćke biće u odnosu na prošlu godinu manji za 20 do 30 odsto. Svemu je kumovalo hladno vreme u vreme cvetanja, zbog čega je oplodnja bila duga i problematična.

– Samim tim prošlog i ovog meseca došlo je do velikog opadanja plodova, tako da imamo redukovan rod i bojim se da će mnogi ostati bez ugovorenih količina šljiva, a i bez rakije. Bolje prinose imaće oni šljivari koji su u svom zasadu imali košnice, jer su pčele pomogle dobru opodnju – navodi Stanojlović, dodajući da ne očekuje prinose veće od sedam tona po hektaru. to se tiče kvaliteta “plavog zlata”, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSS, smatra da će kvalitet ploda biti solidan, ali će definitivno biti sitniji “jer smo imali sušu u rangu elementarne nepogode”.

U svakom slučaju, kako dodaje, “otkupljivači neće mnogo pitati za kvalitet s obzirom da šljive nema dovoljno”. Slično malini i kupini, deficit u prinosima obećava dobru otkupnu cenu za proizvođače.

– Već se bere “čačanska rana” čija je cena branice 80 do 100 dinara po kilogramu. U toplijim delovima uskoro će početi berba “čačanske lepotice”, čija cena kao branice za sada je oko 50 evrocenti i ona mahom ide u izvoz za Rusiju. Ugovara se cena “stenleja”, koji je najzastupljenija sorta i koja će verovatno biti oko 40 dinara kilogram. Naredna u berbi je “stara ranovača” koje nema mnogo i koju mahom kupuju proizvođaći rakije, koji su izašli sa preliminarnom cenom od 30 dinara – kaže Stanojlović. Prošle godine otkupna cena sirove šljive bila je do 20 dinara za kilogram. Ove godine pominju cenu od 50 do 60 dinara, ali to je, za sada, samo nezvanična najava.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Rod šljive za trećinu manji očekuju stručnjaci

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Šaran sa suvim šljivama je jelo prepuno izuzetaka od pravila: prija i uz lagana crna vina, ko voli jede ga sa svežom ljutom paprikom, a šljiva dokazuje da nije voće nego povrće.

Za razliku od prethodnih, ove godine su proizvošači zadovoljni cenom i kvalitetom šljive. Rod je takođe dobar, a u blačkoj opštini koja ima najviše zasada šljiva u Srbiji, počela je berba ovog voća

Otkupna cena šljive stenlej u Toplici ove godine iznosiće 40 dinara za jedan kilogram, što je duplo više nego lane kada se kretala od 15 do 20 dinara.

Na području RC Beograda i Mladenovca zasadi šljive se nalaze u različitim fazama, rane sorte su obrane, a kod poznih sorti berba je ili završena ili se privodi kraju. Registrovano je prisustvo plamenjače i šljivinog smotavca koji prave štetu zasadima.

Šljiva zlata vredna! Otkpna cena ovog voća prošle godine je iznosila oko 12 dinara za kilogram, a sada bez 40 neće niko ni da pregovara. Voćari kažu da će za rakiju ona biti više od 40, za sušenje oko 50, a konzumna će u otkupu ići i do 60 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета