Šljiva na udaru štetočina, preporučuje se primena OVIH insekticida

Foto: PIS

Foto: PIS

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

U toku je polaganje jaja i piljenje larvi te štetočine u većini regiona, a u narednih nekoliko dana piljenje larvi očekuje se u svim regionima.

Sa ciljem zaštite šljive od šljivinog smotavca preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

– Tonus ekstra (acetamiprid) u koncentraciji 0,02-0,025%
– Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux (deltametrin) u koncentraciji 0,05%
– Negan ME (lambda-cihalotrin) u koncentraciji 0,005%
– Grom (lambda-cihalotrin) u koncentraciji 0,03%

Takođe, pregledima zasada šljiva registrovano je i prisustvo šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi). Ova vaš, pored direktnih šteta u vidu ukovrdžanih listova, što je posledica sisanja sokova iz njih, nanosi i indirektne štete kao prenosilac virusa šarke šljive (Plum pox virus).

Navedeni insekticid za suzbijanje šljivinog smotavca delovaće i na suzbijanje vaši.

Formirana lisna masa šljive je osetljiva na infekcije prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophilla). Primena hemijskih mera zaštite sa ciljem zaštite šljive od tog patogena, preporučuje se samo u slučaju najave padavina primenom nekog od fungicida: Merpan 50 WP, Captan 50 WP, Mestod 480 SC, Capi (kaptan) 0,2-0,3%.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Šljiva na udaru štetočina, preporučuje se primena OVIH insekticida

Komentari

cialis without prescription levitra tadalafil e arginina como tomar Some observers see the party s line more as political posturing than heralding a revolt by its parliament deputies

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

U zavisnosti od vremena setve, usevi suncokreta se nalaze u fazi od klijanja do 2 lista razvijena (BBCH 09-12). Pregledom ovih useva je uočeno prisustvo odraslih jedinki kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticolis) i peščara (Opatrum sabulosum) u većim brojnostima u odnosu na prethodne godine.

Na području Srbije setva kukuruza je još uvek u toku, a usevi iz najranijih rokova se nalaze u fazi razvoja prvih listova. Ove godine se registruju veće brojnosti kukuruzne pipe, dok se u usevima pšenice i ječma registruje pepelnica, odnosno pegavost.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, zasadi bresaka se na području Srbije nalaze u fazi - cvetovi se smežuravaju: većina latica opada do faze kraj cvetanja: sve latice opale, javljaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета