Rusi sade jabuke, mi krčimo voćnjake

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U proteklih godinu dana samo u naselju Tavankut pored Subotice, koje važi za baštovansko i voćarsko selo, iskrčeno je 10 odsto voćnjaka. S druge strane, Rusija nastoji da smanji zavisnost od uvoza i zato su tamo podignute velike plantaže jabuka.

Nestalo je oko 40 hektara stabala, pretežno jabuke sa peska, za koju stručnjaci tvrde da je bez premca po kvalitetu.

”Deo ovih voćnjaka morao je da bude iskrčen jer su bili stari, nisu više davali zadovoljavajući rod. Problem je što ti voćnjaci nisu obnovljeni mlađim stablima jer voćari više ne vide interes u gajenju jabuke”, objašnjava Marijan Davčik, direktor hladnjače ”Voćko”.

Jabuka je godinama jedna od ekonomskih uzdanica ovog kraja, a postala je i prvorazredni izvozni artikal kada je prokrčila put do Rusije. Međutim, to veliko tržište postalo je i zahtevno, gotovo isto koliko i kompanije koje se bave izvozom. Na rafove ruskih prodavnica može da se plasira samo jabuka prve klase, koja izvoznicima pokriva troškove skladištenja i transporta i donosi profit. S druge strane, Rusija nastoji da smanji zavisnost od uvoza i zato su tamo podignute velike plantaže jabuka. Sve to se prelomilo preko leđa voćara na severu Bačke.

”Danas samo vrhunski voćnjak, gde se ulaže u sadnice, stalnu prihranu, prskanje i zaštitu od grada, donosi zaradu”, kaže Davčik, dodajući da takva ulaganja uglavnom sebi mogu da priušte samo vlasnici velikih poseda i gazdinstava.

Upravo je u toku berba jabuka sorte zlatni i crveni delišes, dok je sorta gala već uskladištena. Za sada kupaca nema.

”Krajem jula i početkom avgusta bila je velika tražnja, ali su posle toga u Rusiji sazrele i njihove jabuke”, kaže Davčik.

Podaci Regionalne privredne komore u Subotici potvrđuju da je za prvih sedam meseci ove godine iz tog regiona izvezeno 8,5 hiljada tona jabuke, što je donelo zaradu od 4,9 miliona dolara.

”U odnosu na isti period prošle godine izvezeno je gotovo za trećinu više jabuka”, napominje Damir Vojnić Tunić, koordinator sektora poljoprivrede u RPK Subotice.

On dodaje da je 2019. izvezeno 12,7 hiljada tona rajskog voća, a da je priliv bio 8,2 miliona dolara. Međutim, prošla godina je bila prilično loša što se izvoza jabuke tiče: na strana tržišta, pre svega u Rusiju, otišlo je za trećinu manje voća nego 2018. Procenjuje se da je na to uticalo ne samo što su Rusi podigli kriterijum za kvalitet, odnosno izgled voća, već i što je Srbija donela uredbu kojom su pooštreni kriterijumi za izvoznike.

Voćari skladište jabuku i čekaju višu cenu

Sagovornici Politike kažu da je nesporno da postoji trend smanjenja izvoza jabuka, kao i površina pod voćnjacima. ”Zbog toga smo u komori početkom februara inicirali konsultacije i razgovore. Predložili smo promena sortimenta, odnosno sadnju dvogodišnjih sadnica koje skraćuju vreme čekanja do roda, kao i da se predvide olakšice za voćare koji osavremenjuju svoje zasade”, kaže Vojnić Tunić.

Trenutna otkupna cena jabuke je od 20 do 45 dinara dok se za onu namenjenu izvozu plaća od 35 do 65 evrocenti po kilogramu. Marijan Davčik kaže da tek ova ”izvozna cena” pokriva ulaganja, ali da voćari sada radije skladište kvalitetnu jabuku i čekaju višu cenu.

Izvor:Politika.rs

Rusi sade jabuke, mi krčimo voćnjake

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета