Rusija će za Srbiju obezbediti najbolju cenu gasa u Evropi

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Cene gasa na evropskoj berzi enormno rastu, a već se raspravljalo o tome kako će ovakva situacija uticati na našu zemlju. Prema novim saznanjima, cena u Srbiji će ostati povoljna i nakon isteka ugovora sa Gaspromom, ističu iz Moskve.

Uverenja da će Srbija dobiti najbolju cenu gasa u celoj Evropi i imati uredno snabdevanje bez obzira na energetsku krizu koja potresa svet, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je od zamenika premijera Ruske Federacije i kopredsednikoa ruskog dela Međuvladinog komiteta za saradnju naše zemlje i Ruske Federacije, Jurija Borisova.

Ova ohrabrujuća vest dolazi u vreme kada cena gasa na evropskom tržištu obara sve rekorde i kada su mnoge svetske privrede u strahu od mogućih scenarija. Osim o energetici, Vučić i Borisov su na Andrićevom vencu razgovarali i o infrastrukturnim projektima, planovima za saradnju u industriji, ali i o političkim odnosima dveju država.

Predsednik Srbije je istakao da je za Srbiju od najvećeg značaja gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko teritorije naše zemlje, ne samo u smislu privlačenja investicija i napretka industrijske proizvodnje, već i zbog energetske sigurnosti zemlje, prenose Novosti.

Borisov je takođe izjavio da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u novijoj istoriji i posebno istakao visok stepen trgovinskih odnosa, kao i zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije.

Agroinfo.rs

 

 

Rusija će za Srbiju obezbediti najbolju cenu gasa u Evropi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović rekla je da građani Srbije ne treba da budu zabrinuti da li će imati gas i naglasila da ona ne vidi nikakvu opasnost po Srbiju u tom smislu. Istakla je da predsednik verovatno neće podizati cene namirnica, budući da su izbori u aprilu.

Vlada Republike Srbije 3. marta je donela Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, prenose mediji.

Na konferenciji UN o klimatskim promenama se govorilo o merama koje bi iste mogle da ublaže, dok je za ugalj konstatovano da je težak zagađivač.

Na berzama u Evropi cene gasa su porasle za 7,7 odsto, a prema rečima naših zvaničnika, građani Srbije ne treba da strahuju od povećaja maloprodajne cene ovog energenta, bar za sada.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета