Na konferenciji UN o klimatskim promenama nekoliko zemalja najavilo obustavu upotrebe uglja

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Na konferenciji UN o klimatskim promenama se govorilo o merama koje bi iste mogle da ublaže, dok je za ugalj konstatovano da je težak zagađivač.

Nakoliko zemalja na konferenciji u Glazgovu obavezalo se da će postepeno prestati sa korišćenjem uglja, dok je britanska vlada saopštila da je "kraj korišćenja uglja na vidiku", jer je 18 zemalja, među kojima su Poljska i Ukrajina,  najavilo postepen prestanak korišćenja ovog fosilnog goriva. Takođe, te zemlje su se obavezale da u budućnosti neće graditi ni finansirati izgradnju novih elektrana na ugalj.

Najprljaviji ugljenični otisak od vodećih goriva ima upravo ugalj i veoma doprinosi globalnom zagrevanju. Iako se pomenutih 18 zemalja obavezalo na ukidanje korišćenja uglja, kritičari napominju da nema razloga za preterani optimizam pošto nekoliko velikih svetskih ekonomija još nije odredilo datum okončanja korišćenja uglja, medju kojima su Kina, SAD, Japan i Indija.

Neke od ostalih zemalja učesnica su obećale da će korišćenje uglja obustaviti u nekom momentu u budućnosti, neke da će prestati da grade elektrane na ugalj, a treće da će prestati da finansiraju nove elektrane na ugalj u inostranstvu.

Srbiju već nekoliko dana potresaju vesti o izuzetno lošem kvalitetu uglja iz kolubarskog basena za koji se tvrdi da je pun jalovine, odnosno gline koja je vrlo teška i zbog koje dim ne odlazi uvis, nego pada na zemlju. Spekuliše se da je to razlog enormnih zagađenja koja su prisutna u poslednje vreme u našoj zemlji.

Agroinfo.rs

 

Na konferenciji UN o klimatskim promenama nekoliko zemalja najavilo obustavu upotrebe uglja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prinosi meda su sve skromniji iz godine u godinu. Pčelarstvo je prvo na udaru kada su u pitanju klimatske promene, a iz tih razloga je na tržištu sve više falsifikata ovog proizvoda.

Koliko je zagađenje prisutno na svim nivoima, kao i problem razlaganja plastičnog otpada, govori poražavajuća činjenica da je mikroplastika sada otkrivena i u krvi domaćih životinja.

U Srbiji je svaki građanin u 2018. godini "proizvodio" prosečno 7,3 tona generisanog otpada, što je znatno više od proseka 28 zemalja u EU (5,1 tona).Više otpada od nas stvaraju Rumunija (10,4) i Bugarska (18,5), a manje Slovenija (4), Mađarska (1,9) i Hrvatska (1,4).

Bil Gejts, američki milijarder, rešio je da svoj novac investira u proizvodnju mleka kojom neće biti izazvana velika emisija štetnih gasova.

Klimatske promene predstavljaju globalni problem koji se neosporno odražava na kvalitet života. Iako su velike industrije odgovorne za borbu protiv ovog procesa i mi kao pojedinci možemo da utičemo na njegovo ublažavanje.

Cene gasa na evropskoj berzi enormno rastu, a već se raspravljalo o tome kako će ovakva situacija uticati na našu zemlju. Prema novim saznanjima, cena u Srbiji će ostati povoljna i nakon isteka ugovora sa Gaspromom, ističu iz Moskve.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета