Danas sastanak proizvođača mleka zbog niske otkupne cene koja ugrožava njihov opstanak

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Zbog izuzetno niske otkupne cene sirovog mleka, koja u prethodnih šest godina u proseku iznosi nepunih 30 dinara po litru, Udruženi proizvođači mleka održaće danas sastanak na Novosadskom sajmu.

Udruženi proizvođači mleka pozivaju premijerku, ministre finansija, pravde, trgovine i poljoprivrede, kao i predsednika PKS, na sastanak sa farmerima i mlakarima kako bi pokušali da pronađu održivo rešenje za mlečno govedarstvo Srbije.

- Suština cele problematike je da mi stvarno problem ne možemo rešiti ukoliko država ne uvede vanredno stanje u ovoj oblasti. Mi nemamo na raspolaganju nijedan zakonski mehanizam da bismo mogli nekako da prebrodimo ovaj debakl - kaže Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji.

Bugarski ističe da proizvođači mleka rade 365 dana u godini, bez prava na godišnji odmor. Dodaje da nakon uplata doprinosa i odlaskom u penziju koja je niža od socijalnih davanja ljudima koji su socijalni slučajevi, to i sami postanu, a svojim radom doprinose razvoju društva i privrede na više načina.

- Mi smo šest godina bili strpljivi, čekali. Mislili smo da će porasti cena sirovog mleka, ali na našu veliku žalost, desila se korona, pa se smanjila prodaja. Ministarstvo poljoprivrede jeste naše matično ministarstvo, ali ovde je sada reč o ekonomiji. -

Ona naglašava da su najveća ulaganja u poljoprivredi upravo u ovoj oblasti - po jednom grlu ili visokomlečnoj kravi neophodno je investirati oko 10.000 evra da bi se ispunili svi uslovi za dostojan uzgoj životinja.

- Država Srbija sve ove godine izdvaja sredstva da nas podstakne i olakša proizvodnju, međutim, zbog nepovezanog sistema u lancu ove proizvodnje, zloupotrebe prerađivača i drugih činilaca, zarada ne završava kod nas, nego se prelije u tuđe džepove. Pokušavali smo da izvršimo pritiske na prerađivače da se udostoje i cenu sirovog mleka podignu na nivo na kom mi kao farmeri nećemo propasti. Na našu veliku žalost, nalazimo se na dnu i nestaćemo ako se ovako nastavi. Ukoliko ne pronađemo održivo strateško rešenje, u Srbiji neće postojati proizvodnja mleka, a samim tim i mesa. Mi smo bili izuzetno strpljivi, međutim, svi se nalazimo u bankrotu, bez trunke preuveličavanja situacije - rekla je Bugarski za medije.

Prema njenim rečima, mlekari traže da se uvede zaštitna minimalna proizvođačka cena mleka:

- Mi smo socijalni slučajevi, roboti koji rade svaki dan i ako mi ne zaslužujemo da živimo pristojno, ja ne znam ko zaslužuje. Prema našim kalkulacijama, otkupna cena litra mleka trebalo bi da bude 56,6 dinara. -

Agroinfo.rs/Glas javnosti

Danas sastanak proizvođača mleka zbog niske otkupne cene koja ugrožava njihov opstanak

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета