Sekreterijat za poljoprivredu počinje sa radom prvog januara, za narednu godinu 300 miliona dinara subvencija

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Skupština grada Beograda osnovala je Sekreterijat za poljoprivredu koji počinje sa radom prvog januara 2022. godine, a za subvencije proizvođačima u narednoj godini je izdvojeno oko 300 miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Perišić iz Velikog Sela, jedno od brojnih u rubnom delu Palilule, prenosi portal Grada.

– Ovaj kraj je dragulj Beograda jer čitav grad snabdeva povrćem i za nas je veoma značajan.  Na nama je da im kao država pomognemo što više kako bi svoju proizvodnju unapredili – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Skupština grada osnovala Sekretarijat za poljoprivredu, koji će zvanično početi s radom 1. januara 2022.

– Za subvencije poljoprivrednicima sledeće godine planirano je oko tri stotine miliona dinara, što je za oko 150 miliona više nego ove godine – naveo je Vesić, podsećajući da je ovaj iznos pre osam godina bio oko dvanaest miliona dinara.

Subvencije grada izdvajaju se za kupovinu mehanizacije, za plastenike, pčelarstvo i druge oblasti, a sredstva ulaže i država, podsetio je Vesić.

– Sledeće godine u svakoj opštini koja ima poljoprivredno zemljište i ljude koji se bave poljoprivredom biće napravljena kancelarija namenjena njima, u kojoj će im zaposleni pomagati u popunjavanju prijava za konkurse grada, države, Evropske Unije. Ta usluga biće za njih potpuno besplatna – istakao je Vesić.

Na zahtev Grada, Ministarstvo poljoprivrede je produžilo rok na deset godina za iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta, što je ranije bilo na svega godinu dana.

– Ideja nam je da sav novac od zakupa poljoprivrednog zemljišta iskoristimo za razvoj opštine gde se ono nalazi, na primer za atarske puteve, subvencije, zaštitu od grada i slično. Beograd se okreće ka poljoprivredi jer ima oko 250 hiljada hektara obradive površine i najveći je poljoprivredni region posle Vojvodine. Došlo je vreme da ona postane jedan od prioriteta grada – kazao je Vesić.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Sekreterijat za poljoprivredu počinje sa radom prvog januara, za narednu godinu 300 miliona dinara subvencija

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета