Sirovine iz uvoza, a na etiketi oznaka 'domaće': Kako se potrošači dovode u zabludu?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U EU se trenutno vodi rasprava o tome da proizvodi koji su sačinjeni od uvoznih sirovina, a nose oznaku "domaće", predstavljaju varanje potrošača. O tome se vodi rasprava i u našoj zemlji.

Biljana Borzan, poslanica u evropskom parlamentu kaže da je to "perfidno" zavaravanje potrošača, a njeni amandmani za transparentnije označavanje porekla proizvoda usvojeni u Evropskom parlamentu.

Borzan je u svojim amandmanima zatražila da se proširi sastav označavanja porekla sirovine na prehrambenim proizvodima navođenjem zemlje porekla, tačni udeo meda iz EU u odnosu na treće zemlje, na primer Kinu, kao i vidljivije označavanje porekla primarne sirovine na prehrambenim proizvodima koji se prodaju na tržištu Unije.

- Proizvođači koriste činjenicu da u svakoj državi članici, 70 i više posto građana preferira domaće proizvode, i na taj način ih zapravo privlače da misle da su dobili domaće proizvode - kazala je Borzan, a preneo Telegraf.

Kupac se 'ne sme' dovoditi u zabludu

Jedna od glavnih informacija je ta iz koje zemlje je određena hrana i koje je njeno poreklo i na osnovu toga se potrošači odlučuju na kupovinu. Zbog toga je neophodno da, bez izuzetka, tu informaciju imaju na svakom proizvodu.

- To je automatski dovođenje potrošača u zabludu. Njemu nisu date potpune informacije zbog čega je moguće da bi doneo drugačiju ekonomsku odluku da je imao sve podatke na raspolaganju - kaže Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

On ukazuje da je na našem tržištu poslednjih godina prisutno i obležavanje tzv. žiga koji jasno ukazuje na domaće poreklo proizvoda. Samim tim, neki drugi proizvodi ne bi smeli da nose taj naziv.

Preciznije, proizvodi, samo zato što su spakovani u Srbiji, ne nazivaju se "domaćim".

Dragić ističe da je činjenica da proizvođačima nedostaje sirovina i da nema ništa sporno u tome što ih uvoze, ali potrošač mora da bude o tome obavešten, a ne da se zavarava skrivanjem podatka.

Postojeća je praksa, pojašnjava Borzan, da na prednjoj strani proizvoda piše "domaće i slično, a na poleđini sitnim slovima koje morate povećati lupom, da je zemlja porekla sirovine neka druga".

Ako je na primer kulen u Vojvodini proizveden od uvoznog mesa, taj podatak mora biti “jasno naznačen na pakovanju". Odnosno, kompanije ne bi smele da varaju kupce tako što će napisati da je sok od paradajza domaći, ako je sok napravljen od paradajza uvezenog iz Albanije.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

 

Sirovine iz uvoza, a na etiketi oznaka 'domaće': Kako se potrošači dovode u zabludu?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahuktava se u Evropskoj uniji, inflacija, cene žitarica i hrane, kao i energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbegnut, zbog čega preti stagflacija – ekonomski rast na nuli uz inflaciju.

Od početka izložbe u Dubaiju kroz srpski paviljon je prošlo oko 1.200 poljoprivrednika, a prema najnovojim informacijama odobren je izvoz mleka, mlečnih proizvoda, junetine i jagnjetine u Emirate.

Potrošnja za organsku hranu u EU je u proseku oko 50 evra, dok u nekim zemljama poput Holandije dostiže čak i 300 evra po stanovniku. U Srbiji se godišnje po glavi stanovnika potroši svega 2,4 evra za organsku hranu.

Pretpristupni fondovi u oblasti poljoprivrede su od izuzetne važnosti za razvoj srpskog agrara. Njihovo povećanje naročito se očekuje sa pristupanjem naše zemlje EU.

I pored toga što se u našoj zemlji povećavaju površine pod organskim zasadima i što je Srbija među prvim zemljama uredila pitanje zakonodavnog okvira u vezi organske proizvodnje, još uvek smo na evropskom dnu što se te proizvodnje tiče.

U cilju smanjenja prekomernog bacanja hrane, u EU će doći do promene kod datuma i naznaka u roku trajanja pojedinih prehrambenih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета