Srpsko mleko i meso u Emiratima: Odobren izvoz novih proizvoda, na izložbi u Dubaiju 140 domaćih kompanija

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Od početka izložbe u Dubaiju kroz srpski paviljon je prošlo oko 1.200 poljoprivrednika, a prema najnovojim informacijama odobren je izvoz mleka, mlečnih proizvoda, junetine i jagnjetine u Emirate.

O izvozu srpske hrane širom sveta i novim poslovnim ugovorima je govori Goran Đaković, savetnik u Ministarstvu poljoprivrede.

- Završeni su i pregovori sa Egiptom za izvoz jabuka, a nastavlja se saradnja sa Indijom za druge voćarske proizvode. Razgovara se sa Kinom u vezi sa njihovom velikom investicijom za preradu kukuruza.

Srpska privredna delegacija u čijoj pratnji su i predstavnici medija najpre je obišla svojevrsnu kuću srpskih privrednika u Dubaiju - Biznis hab. Kroz ovaj prostor su od početka "Ekspo 2020", prošle mnogobrojne delegacije iz Srbije jer je to mesto na kom naši privrednici dobijaju neophodnu pomoć, tehničku podršku, internet, prenose Novosti.

Od početka ove manifestacije kroz srpski izložbeni prostor je prošlo oko 1.200 srpskih poljoprivrednika.

- Održano je i više od 150 sastanaka sa predstavnicima iz 70 zemalja iz celog sveta, realizovano više od 15 ugovora i predugovora, a stiglo je 20 upita za pokretanje poslovanja. Zaključak je da je Srbija u svakom smislu svet i i te kako ima šta da ponudi na globalnoj utakmici - izjavioo je Marko Selaković, rukovodilac biznis programa Srbije u Dubaiju i predstavnik Privredne komore Srbije.

Na ovom svetskom događaju proizvođači iz Srbije će imati poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja. Poseban događaj biće organizovan i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju tržište čitavog Bliskog istoka.

Agroinfo.rs

Srpsko mleko i meso u Emiratima: Odobren izvoz novih proizvoda, na izložbi u Dubaiju 140 domaćih kompanija

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Belorusija je Srbiju i Lihtenštajn stavila na listu zemalja koje podležu embargu na prehrambene proizvode, a stručnjaci ističu da se ovaj potez neće značajno odraziti na našu zemlju.

Od 19. do 23. oktobra u Bolonji će se održati 44. Međunarodna izložba poljoprivrednih mašina EIMA 2021.

U Budimpešti se od 25. septembra do 14. oktobra 2021. godine održava svetska izložba lovačkih trofeja, a na ovoj manifestaciji učestvuje i naša zemlja.

U Vladu Srbije stigao je predlog za pokretanje akcije podele vaučera za subvencionisanu kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz naše zemlje. Predlog je stigao od udruženja “Moja Srbija”.

U EU se trenutno vodi rasprava o tome da proizvodi koji su sačinjeni od uvoznih sirovina, a nose oznaku "domaće", predstavljaju varanje potrošača. O tome se vodi rasprava i u našoj zemlji.

Prošlo je nešto više od godinu dana od pokretanja projekta Privredne komore Srbije “Stvarano u Srbiji“ i dodele prvih „čuvarkuća“, a već 762 domaća proizvoda potvrđuju svoj kvalitet ovim žigom. Zabeležen je rast prodaje ovih proizvoda, a uskoro se očekuje i hiljadita "čuvarkuća".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета