Španske inovacije iz sveta agrara na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Za četiri dana počinje 88. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu na kom se, pored domaćih, očekuju i izlagači iz inostranstva. Jedan od njih je i Španija koja će domaćoj publici predstaviti inovativna rešenja iz oblasti agrara.

Uprkos prirodnim ograničenjima – prostranim sušnim regionima i oštroj klimi u kontinentalnom i južnom delu zemlje – Španija je uspela da postane jedan od vodećih proizvođača voća i povrća, ne samo na evropskom, već i na globalnom nivou.  

Prirodne nedostatke španska poljoprivreda morala je da nadomesti primenom modernih tehnologija. Klimatske promene nas, nažalost, sve češće upozoravaju da će potreba za tehnologijom postati globalna i imati rastući trend, te da će produktivnost agrarnog sektora zavisiti od sposobnosti da na vreme shvatimo neophodnost preventivnog delovanja, ali i prilagođavanja na novonastale situacije uz adekvatna tehnička rešenja. To znači da će tehnologija postati obavezna i za zemlje kojima je priroda do skoro bila naklonjena.

U nameri da i ove godine razmene iskustva sa svojim srpskim kolegama, devet španskih poljoprivrednih kompanija predstaviće se na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. U Hali 1, na nacionalnom štandu Kraljevine Španije, srpski poljoprivrednici moći će da se upoznaju sa vodećim španskim proizvođačima semena, preparata za prehranu i zaštitu bilja, plastenika i sistema za navodnjavanje:

INAGROUP proizvodi biođubriva, preparate za ishranu i biozaštitu bilja i biostimulatore. Kompanija, uz velika ulaganja u istraživanje i razvoj, razvija organske proizvode i priozvode bez ostataka štetnih materija koji smanjuju upotrebu sintetičkih proizvoda.

SEMILLAS FITÓ je španska multinacionalna kompanija osnovana 1880. godine, specijalizovana za uzgoj bilja, proizvodnju i distribuciju semenskog materijala ratarskih i povrtarskih kultura.

TRADECORP u saradnji sa svojim distributerom za Srbiju TRADEAGRO, razvija i proizvodi inovativna rešenja vrhunskog kvaliteta prilagođena agronomskim uslovima podneblja. Njihov portfolio uključuje proizvode kao što su biostimulatori, helati, folijarna precizna đubriva i mikrobiološke preparate kao što su bakterijski inokulanti i ekstrakti, a takođe i moderne adjuvanse.

SUSTAINABLE AGRO SOLUTIONS razvija, proizvodi i distribuira preparate za ishranu bilja i biostimulatore za upotrebu u tehnički naprednoj, inovativnoj, profitabilnoj i održivoj poljoprivredi.

LABIN je proizvođač čvrstih i granulisanih đubriva u kojima svaka granula sadrži mineralnu komponentu, kojom se obogaćuje sastav NPK i organsku komponentu, koja doprinosi plodnosti zemljišta.

BOMBAS IDEAL od 1902. proizvođač široke ponude pumpi za navodnjavanje i druge namene, kao i propratne opreme koju razvija u saradnji sa vodećim katedrama za hidrauliku u Španiji.

NOVAGRIC je jedan od vodećih proizvođača plastenika koji u saradnji sa lokalnim partnerom, firmom INGEL, nudi kompletna rešenja koja uključuju ne samo projektovanje, izradu i postavljanje plastenika, već i navodnjavanje, rešenja za fertirigaciju i sl.

RKD PIVOT od 1981. godine proizvodi i razvija sve tipove pivot sistema za navodnjavanje (centralni, lateralni i hipodrom sistemi). U saradnji sa domaćom firmom INGEL prilagođava sistem Vašim potrebama.  

CAUDAL proizvodi efikasne i održive sistema za navodnjavanje, kako bi zajedno sa korisnicima kreirala budućnost navodnjavanja.

Sajam uskoro počinje, a o uslovima ulaska na samu manifestaciju pročitajte OVDE.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Španske inovacije iz sveta agrara na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Od 21. do 27. maja 2022. godine po 89. put na Novosaskom sajmu održaće se tradicionalni međunarodni poljoprivredni sajam koji će ugostiti brojne izlagače iz zemlje i inostranstva.

Nikola Lukičić iz Novog Sada je konstruisao mašinu „Soter rover“ ili popularno „Spasoje“, robotsku platformu na daljinsko upravljanje sa hibridnim pogonom na sva četiri točka.

Uoči 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, Komisija za ocenjivanje kvaliteta proizvoda od voća i povrća i voćnih sokova vrednovala je oko 100 pristiglih uzoraka.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета