Sprečavanje trostrukih gubitaka u proizvodnji pomoću digitalne poljoprivrede

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Digitalizacija poljoprivrede je jedini način da se za kratko vreme, čak u prve dve godine primene, poveća konkurentnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Veća zarada uz pomoć digitalizacije čini poljoprivredu privlačnijom i pruža najbolju motivaciju novim generacijama poljoprivrednika da preuzmu porodični posao i prošire svoja poljoprivredna imanja. Digitalna rešenja pomažu poljoprivrednicima da donose pravovremene odluke zasnovane na činjenicama i realnom stanju na poljima

Digitalna rešenja donose veliku korist poljoprivrednicima jer im pomažu u sprečavanju trostrukih gubitaka koje imaju tokom godine.

Prvi gubitak poljoprivrednici doživljavaju prilikom planiranja proizvodnje. Bez preciznih podataka o kvalitetu zemljišta i stvarnim potrebama useva nemoguće je optimalno proračunati potrebna ulaganja za sezonu. Do drugog gubitka dolazi tokom sezone, najčešće zbog pogrešne procene poljoprivrednika što se tiče toga kada treba primeniti određene poljoprivredne postupke. Zakasnela zaštita useva od štetočina i bolesti odgovorna je za čak 20 do 40 procenata gubitaka prinosa svake godine a to je samo jedan faktor koji utiče na prinose.

Do trećeg gubitka dolazi kada poljoprivrednici prodaju proizvod kada cena njihovih useva zavisi od stvarnog kvaliteta i mogućnosti garantovanja bezbednosti hrane. Potražnja za dokazivanjem porekla hrane je sve veća, kako od strane potrošača tako i od strane preprodavaca koji kupuju direktno od poljoprivrednika.

Digitalna poljoprivreda u Srbiji
AGRIVI softver je jedno od vodećih svetskih rešenja za vođenje poljoprivrednog imanja i koriste ga poljoprivrednici u više od 100 zemalja. Poljoprivrednici u Srbiji koriste AGRIVI softver na srpskom jeziku i srpski AGRIVI tim pruža podršku poljoprivrednicima u povećanju profitabilnosti svog poljoprivrednog imanja pomoću AGRIVI rešenja.

Početak korišćenja AGRIVI softvera je jednostavan - poljoprivrednik samo treba da se registruje na AGRIVI veb-sajt, unese podatke o svojim poljima i uvid u dešavanja na njihovim poljima u realnom vremenu biće dostupan svakog dana.

Izvor:agroklub.rs

Sprečavanje trostrukih gubitaka u proizvodnji pomoću digitalne poljoprivrede

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета