Srbijavode: Nema opasnosti od poplava

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U Srbiji nivo velikih reka stagnira i nema opasnosti od poplava, rečeno je danas agenciji Beta u preduzeću Srbijavode.

Akumulacije su takodje ispražnjene i mogu da prihvate eventualno veće količine padavina, naveli su u tom preduzeću koje je od 16. jula uvelo celodnevno dežurstvo i prati situaciju na svim vodotokovima.

Naveli su i da su u Petrovcu na Mlavi, gde je na delu teritorije opštine uvedena vanredna situacija zbog velikih količina padavina, očekivali takav scenario, te ukazali da je brana na reci Busur „odradila posao“.

Ta brana je u junu 2018. godine bila probijena pod naletom padavina i bujica, a njena izgradnja je završena u novembru 2019. godine.

U Srbijavodama su rekli da su moguće samo „urbane poplave“, kada posle obilnih padavina zbog mulja, granja i svega ostalog kanalizacija ne može da prihvati veliku količinu vode.

Po najavama meteorologa obilnije padavine se mogu očelivati popodne i u noći izmedju nedelje i ponedljka.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Srbijavode: Nema opasnosti od poplava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sve uredno, čisto i na svom mestu će te zateći kod učenika i nastavnika Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu koji se dobro staraju o ekonomskom imanju u selu Grabovac.

Usled nakupljanja velike količine vode u plodovima trešanja, tj. usled upijanja vode kroz intercelulare pokožice ploda i nemogućnosti rasta i rastezanja pokožice, dolazi do njenog pucanja. Voda se u plodovima sakuplja u periodima obilnih padavina i nestabilnih vremenskih prilika.

U Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma održana je završna konferencija u okviru projekta WASIDCA (Water supply and water/infrastructure development in the boundary catchment areas), koji se sufinansira sredstvima Evropske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

Ukupna površina branjena od poplava u 2020. godini iznosila je 1.579.479 ha, što je u odnosu na 2019. godinu više za 5,5%.

Како мањак падавина има лош утицај на биљке, тако и превелика количина воде има негативан утицај на раст и развој биљака. Задржавање воде и немогућност отицања могу бити озбиљан проблем у вишегодишњим засадима.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета