Saradnja Srbije i Mađarske u borbi protiv suša i poplava

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

U Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma održana je završna konferencija u okviru projekta WASIDCA (Water supply and water/infrastructure development in the boundary catchment areas), koji se sufinansira sredstvima Evropske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

-Cillj ovog projekta bio je rešavanje mnogih problema kao što su ublažavanje nepovoljnih efekata poplava i suša, neophodna implementacija Okvirne direktive EU o vodama (WFD), upravljanje poplavama na teritoriji AP Vojvodine i međunarodna saradnja u oblasti voda. Zahvaljujući ovom projektu Sekretarijat je postao vlasnik 2.500 metara mobilnih brana za odbranu od poplava i prateće opreme, i omogućio je obuku 45 lica koja će u slučaju potrebe raditi na aktiviranju pomenutih brana, istakao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić.

Predstavnici partnera u projektu WASIDCA – Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP „Vode Vojvodine”, Opštine Kanjiža i Direkcije vodoprivrednog preduzeća za Donju Tisu u Mađarskoj – održali su završne prezentacije kojima su predstavili ostvarene ciljeve i rezultate projekta. Među njima su izgradnja i rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kanjiži, zatim organizacija vodne delatnosti i upravljanje poplavama u Republici Srbiji i južnoj Mađarskoj.

Posebno je naglašen značaj modernizovane opreme za odbranu od poplava koju je JVP „Vode Vojvodine“ dobilo u vidu mobilnih brana i prateće opreme nabavljene iz sredstava projekta.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Saradnja Srbije i Mađarske u borbi protiv suša i poplava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Maksimalna cena evro dizela narednih sedam dana biće 216 dinara, a maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 - 174 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета